ГоловнаСвіт

Рейтинг Путіна знизився після підняття пенсійного віку в РФ, - соцопитування

За тиждень рівень довіри до президента РФ знизився з 45,4% до 42%.

Рейтинг Путіна знизився після підняття пенсійного віку в РФ, - соцопитування
Фото: EPA/UPG

Рейтинги довіри і схвалення президента Російської Федерації Володимира Путіна, уряду і прем'єр-міністра Дмитра Медведєва знизилися.

Про це свідчать результати опитування ВЦВГД.

Так, за тиждень рівень довіри до Путіна знизився з 45,4% до 42%. До такого рівня рейтинг довіри президента РФ не опускався з грудня 2013 року. Довіра до Медведєва знизилася з 10,8% до 9,2%.

Зазначають, що за тиждень рейтинг схвалення діяльності президента РФ знизився на 5 п.п. - з 77,1% до 72,1%, яким він був на початку березня 2014 року, ще до анексії українського Криму.

Схвалення діяльності Медведєва знизилася з 41,7% до 38,5% за тиждень, а уряду РФ - з 47,1% до 44,7%.

Відповідно, зросло несхвалення діяльності державних інститутів: президента з 14,6% до 18,4%, голови уряду - з 39,8% до 44,7% і уряду з 33,6% до 38,5%. Таким чином рівень несхвалення діяльності прем'єр-міністра перевищив рівень схвалення з травня 2006 року.

Опитування проводилося в травні-червні. У ньому взяли участь росіяни віком від 18 років. Усього було опитано 7 тис. осіб у 80 регіонах РФ (похибка - 1,2%).

Серед причин зниження рейтингу російської влади називають низку причин, зокрема: зростання цін на бензин і "відсутність оперативної й адекватної реакції уряду на цю ситуацію". Другим фактором називають зміну пенсійного законодавства.

"Люди, які віддали за Путіна свої голоси, ніби кажуть: «Ну все, ми свою частину роботи зробили - проголосували, тепер подивимося, як ви свої обіцянки виконувати будете». Після виборів у людей завжди і всюди з'являються завищені очікування. І ось на ці завищені очікування в нашому випадку наклався другий тренд - різко негативний: підвищення пенсійного віку і зростання цін на бензин». Медійна картинка занадто сильно розійшлася з життєвими реаліями", - прокоментував результати опитування політолог Аббас Галлямов.

Нагадаємо, з 2019 року в Росії підвищують пенсійний вік і ПДВ.

Нагадаємо, згідно з опитуванням "Левада-центр" у 2016 році, майже у третини росіян (29%) погіршилося ставлення до Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram