ГоловнаСвіт

Угорщина ввела кримінальну відповідальність за допомогу мігрантам

Пакет "Стоп Сорос" ухвалено в парламенті.

Угорщина ввела кримінальну відповідальність за допомогу мігрантам
Фото: EPA/UPG

Угорський парламент у середу, 20 червня, схвалив пакет з трьох законопроектів під загальною назвою "Стоп Сорос", який, зокрема, вводить кримінальну відповідальність за допомогу нелегальним мігрантам в поданні заяв на здобуття притулку і отриманні статусу для перебування в країні.

Про це пише "Немецкая волна".

Самим біженцям нові закони забороняють клопотати про легалізацію в Угорщині, якщо вони намагаються потрапити туди через третю країну, а не безпосередньо з тієї країни, звідки вони втекли.

Крім того, в конституції прописана поправка, яка забороняє організоване розселення мігрантів в країні. Це відповідь на пропозицію Євросоюзу розподіляти біженців за квотами між усіма країнами ЄС.

Також вводиться "спеціальний міграційний податок" в розмірі 25%. Виплачувати його будуть неурядові організації, які надають підтримку іммігрантам.

Ініціатива є частиною антиімміграційної кампанії прем'єр-міністра Віктора Орбана. Вона спрямована проти діяльності американського фінансиста Джорджа Сороса, який через мережу благодійних організацій просуває концепцію відкритих кордонів у Східній Європі.

Правозахисна організація Amnesty International вже піддала критиці рішення угорської влади в кримінальному порядку переслідувати тих, хто допомагає біженцям, і назвала його "принциповим нападом" на закони, що захищають права і свободи в ЄС.

Дві третини місць законодавчого органу Угорщини займають депутати від правої партії "ФІДЕС - Угорський громадянський союз" під головуванням Віктора Орбана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram