ГоловнаСвіт

Прем'єр Польщі: "Північний потік-2" небезпечний для України і Європи

Моравецький наголосив, що Nord Stream-2 - це "подальша монополізація, а не диверсифікація".

Прем'єр Польщі: "Північний потік-2" небезпечний для України і Європи
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає будівництво російського газопроводу Nord Stream-2 загрозою як для України, так і для всієї Європи.

Про це він заявив на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає "Польське Радіо".

Польський прем'єр підкреслив, що Nord Stream-2 - це "подальша монополізація, а не диверсифікація".

"Ми постійно намагаємося нагадувати про те, що це небезпека для України і всієї Європи; це подальша монополізація поставок газу, а не диверсифікація... Ми в одній групі щодо поглядів на клімат і багатьох європейських тем", - заявив Моравецький.

"Ми намагаємося знайти консенсус з цього питання", - запевнив він.

Моравецький також заявив, що канцлер Німеччини "під впливом Польщі, щонайменше з квітня, змінила риторику і вступила в активний діалог з Україною".

За його словами, Польща чітко розуміє ризики, пов'язані з будівництвом Nord Stream-2.

"Ми сподіваємося на жорстку позицію кількох країн. Сподіваємося, що Nord Stream-2 і дискусія навколо нього, як частина третього енергетичного пакета, буде внесена в газову директиву... Ми підкреслюємо важливість розвитку диверсифікованих джерел. Польща дуже сподівається на балтійський газопровід. Він реалізується відповідно до плану. Ми дуже задоволені співпрацею з Норвегією і Данією з цього питання", - додав голова польського уряду.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко повідомив, що Україна створює групу в ЄС, щоб зупинити "Північний потік-2".

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Першою країною, в якій компанія Nord Stream-2 AG отримала повний комплект дозволів на будівництво, стала Німеччина. Зараз тривають процедури отримання дозволів в інших країнах уздовж маршруту газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram