ГоловнаСвіт

Греція і Македонія підписали угоду про перейменування країни

Прикметник "македонський" збережеться щодо громадянства і мови.

Греція і Македонія підписали угоду про перейменування країни
Зоран Заев и Алексис Ципрас
Фото: EPA\UPG

Прем'єр-міністри Греції і Македонії Алексіс Ціпрас і Зоран Заєв підписали угоду про зміну назви Македонії на Республіку Північна Македонія. У церемонії взяли участь міністри закордонних справ Македонії та Греції, Нікола Дімітров і Нікос Кодзіас, а також спецпредставник генсека ООН Метью Німец. Про це повідомляє македонська редакція "Радіо Свобода".

Підписання угоди відбулося в грецькому регіоні Преспес, який межує з Македонією та Албанією.

"В угоді прописані пункти стосовно збереження прикметника "македонський" щодо громадянства та мови, визнання македонської мови з уточненням, що це слов'янська мова, термін "македонець" або "громадянин Республіки Північна Македонія" повинен вживатися з уточненням, що громадяни країни не мають стосунку до древньої грецької цивілізації", - йдеться в повідомленні.

У церемонії підписання також взяли участь європейські комісари Федеріка Могеріні і Йоханнес Хан і заступник генерального секретаря ООН Розмарі Ді Карло.

При підписанні угоди прем'єри Македонії та Греції, Зоран Заєв і Алексіс Ціпрас, зазначили важливість цієї угоди для майбутнього обох країн і стабільності всього регіону.

Нагадаємо, раніше президент Македонії Георге Іванов відмовився підписувати угоду з Грецією про перейменування країни в Республіку Північна Македонія. За словами президента Македонії, укладення договору з Грецією про назву країни є особистим рішенням прем'єр-міністра Зорана Заєва і міністра закордонних справ Нікола Димитрова. Також Іванов сказав, що домовленість не відповідає Конституції Македонії та її законам, "завдає шкоди країні і є непрозорою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram