ГоловнаСвіт

МЗС Канади закликало Росію звільнити Сенцова

"Канада глибоко стурбована станом українського кінорежисера".

МЗС Канади закликало Росію звільнити Сенцова
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Канади вимагає від Російської Федерації звільнити українського політв'язня Олега Сенцова.

Про це повідомила голова МЗС Канади Христя Фріланд у Twitter.

"Канада глибоко стурбована станом українського кінорежисера Олега Сенцова, який зараз перебуває у в'язниці і голодує з протестом проти несправедливого ставлення до українських політичних в'язнів. Ми закликаємо Росію звільнити його", - зазначила Фріланд.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", що отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві і була "структурним підрозділом" забороненого в Росії "Правого сектору". Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи", вважає слідство, намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півостров до складу федерації. Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також нібито готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

24 грудня 2015 року Міщанський суд Москви відхилив позов про захист честі, гідності та ділової репутації Сенцова до Федеральної служби безпеки РФ і низки російських ЗМІ.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування. Він заявив, що має намір продовжувати його до своєї смерті або до звільнення 64 українських політв'язнів у Росії.

Сенцов також написав листа лідерам країн "Великої сімки", в якому він закликав "не зосереджуватися тільки на його долі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram