ГоловнаСвіт

Катар побажав вступити в НАТО (оновлено)

Країна вважає себе головним позаблоковим союзником Альянсу.

Катар побажав вступити в НАТО (оновлено)
Столица Катара Доха
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Катару Халед бен Мухаммед аль-Атийя заявив, що вступ у НАТО є довгостроковою стратегічною метою його країни, пише DW.

"Щодо членства, ми є головним позаблоковим союзником. Наша мета - повноправне членство, якщо наша співпраця з НАТО буде розвиватися", - заявив міністр.

Міністр наголосив на ролі Катару як однієї з найважливіших "країн регіону в питанні якості озброєння". Доха здатна розмістити "один зі спеціалізованих центрів" НАТО, підкреслив аль-Атийя.

У січні 2018 року Північноатлантичний альянс уклав із Катаром угоду у сфері безпеки, що передбачає обмін секретною інформацією. Підписуючи документ, начальник управління з міжнародної кооперації катарської армії генерал Тарік Халід аль-Обаїдлі і заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер підкреслили важливість партнерства в рамках Стамбульської ініціативи співпраці (ICI). Крім Катару, партнерськими державами ICI є Бахрейн, Кувейт і ОАЕ, які також уклали з НАТО угоди про співпрацю в галузі безпеки.

Оновлення. Північноатлантичний альянс відхилив амбіції Катару набути повноцінне членство в НАТО, повідомляє AFP.

Офіційний представник Альянсу пояснив, що, крім членів-засновників США і Канади, НАТО відкритий тільки для європейських країн.

"Відповідно до статті 10 Вашингтонського договору, тільки європейські країни можуть стати членами НАТО", - заявив він.

Нагадаємо, що зараз у НАТО входять 29 країн, найбільш східна з них - Туреччина. Катар, на відміну від них, не належить до басейну Атлантичного океану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram