ГоловнаСвіт

Штайнмаєр назвав "Північний потік-2" приватною ініціативою

Німеччина докладає зусиль для забезпечення транзиту через Україну.

Штайнмаєр назвав "Північний потік-2" приватною ініціативою
Фото: EPA/UPG

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що газопровід «Північний потік-2» є приватною ініціативою.

Про це він сказав 5 червня у Варшаві під час зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, передає

Польське радіо.

Разом із тим Штайнмаєр підкреслив, що в переговорах із російською стороною німецький уряд порушує питання, які турбують, зокрема, Польщу і Україну.

«Під час розмови з президентом Росії Володимиром Путіним німецький канцлер Ангела Меркель порушила питання України. Йдеться про те, щоб розвіяти побоювання Польщі й України, що гілка Nord Stream-2 призведе до припинення транзиту газу через територію України. Слід знайти рішення, яке дозволить

продовжити транзит газу через Україну», - зазначив президент Німеччини.

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда сказав, що питання Nord Stream-2 - це питання енергетичної безпеки Європи. Польський президент наголосив, що Варшава платить за газ більше, ніж Німеччина, що випливає з відсутності повної диверсифікації постачань.

«Ми змушені купувати газ у Росії, а Росія і «Газпром» цю ситуацію використовують. Ми не хочемо, щоб такого типу ситуації повторювалися в майбутньому, тому втілюємо в життя наші газові проекти, які принесуть нам і нашим сусідам газову безпеку», - вказав Дуда.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко назвав "Північний потік-2" політичним хабаром за лояльність до Росії.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться вдесятеро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram