ГоловнаСвіт

Іран вирішив збагачувати уран

Дональд Трамп у травні оголосив, що США виходять із договору з Іраном.

Іран вирішив збагачувати уран
Фото: nikcity.com

Влада Ірану оголосила про початок робіт з нарощування своїх можливостей збагачення урану на випадок, якщо сторони не вирішать зберігати чинною угоду 2015 року, з якої нещодавно вийшли США.

Голова атомного агентства Ірану Алі Акбар Салехі сказав журналістам, що нова інфраструктура для нових центрифуг будується на базі Натанзі.

Агентство також офіційно повідомило про це МАГАТЕ, передає Російська служба Бі-бі-сі.

"Якщо б ми працювали в звичайному режимі, нам знадобилося б на це шість або сім років, але ми в змозі закінчити цю роботу за кілька тижнів або місяців", - сказав журналістам Алі Акбар Салехі.

У Натанзі виготовлятимуть газ гексафторид урану, який подається в центрифуги, що виділяють нестабільний ізотоп уран-235. Цей ізотоп найширше використовується в ядерних реакціях як із цивільною, так і з військовою метою.

Алі Акбар Салехі стверджує, що такі роботи дозволені в рамках ядерного договору.

Згідно з цим договором, підписаним США, Францією, Німеччиною, Великобританією, Китаєм та Росією, Іран може збагачувати уран лише до рівня 3,67%. Для виробництва ядерної зброї потрібний уран із вмістом урану-235 на рівні 90%. В обмін на призупинення виробництва збройного урану режим санкцій, накладений на Іран, було послаблено.

В угоді також йдеться, що Іран може розробляти елементи центрифуг, але за умови, що він не буде їх використовувати протягом 10 років. Президент Трамп заявляв, що ці умови недостатні і не обмежують ядерні амбіції Ірану, і вивів США з цього договору.

Іран наполягає, що його ядерна програма мала виключно мирну мету (для якої уран такого високого ступеня збагачення не потрібен).

МАГАТЕ підтверджує, що з 2015 року Тегеран дотримується всіх взятих на себе зобов'язань в рамках ядерного договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram