ГоловнаСвіт

У Македонії пройшли багатотисячні мітинги проти перейменування країни

Через багаторічну суперечку Греція блокує вступ Македонії в ЄС і НАТО.

У центрі столиці Македонії Скоп'є увечері в суботу, 2 червня, відбулася багатотисячна акція протесту проти перейменування країни. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Демонстрацію організувала опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ. За оцінками місцевих ЗМІ, в акції взяли участь від 30 до 50 тисяч осіб.

Раніше цього тижня, 30 травня, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв оголосив про намір провести референдум щодо нової назви держави. Він додав, що у багаторічній суперечці із сусідньою Грецією про назву Македонії досягнуто "принципової угоди". Серед варіантів нової назви фігурують такі варіанти: Ілінденська Македонія, Горна (Верхня) Македонія, Северна (Північна) Македонія, Македонія-Скоп'є.

Раніше повідомлялося, то Македонія погодила з Грецією назву "Республіка Ілінденська Македонія".

Суперечка навколо назви Македонії виникла у 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту в тому, що у складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави. Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року - "Колишня югославська республіка Македонія", а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram