ГоловнаСвіт

Росія ввозить на Донбас матеріали для бойовиків під виглядом "гумконвоїв", - США

"Російська Федерація не дозволяє наглядовій місії перевіряти їх або стежити за розвантаженням".

Росія ввозить на Донбас матеріали для бойовиків під виглядом "гумконвоїв", - США
Фото: mchs.gov.ru

Тимчасово повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан навів приклад дій Росії, спрямованих на те, щоб приховати склад так званого "гуманітарного конвою" від міжнародних спостерігачів і українських прикордонників.

Свою заяву він адресував керівництву ОБСЄ, повідомляє Голос Америки.

Каміан навів приклад останньої партії "допомоги" з РФ, яка в'їхала на Донбас 24 травня в 10 вантажівках, вісім з яких мали напис "Гуманітарна допомога Російської Федерації".

"Спостерігачі побачили, як конвой заїжджає з території Російської Федерації за кордон. Хоча вантажівки проїхали всього 500 метрів, до конвою приєдналася ще одна додаткова біла вантажівка без відміток. Ця вантажівка, звичайно, не була навіть поверхово оглянута українськими прикордонниками, які перебувають на Донецькому пункті перетину в Росії", - наголосив Каміан.

Представник США при ОБСЄ допустив, що саме для цього керовані Росією бойовики наказали наглядовій місії посунутися на 500 метрів при просуванні конвою в Україні.

"З позначками або без - ми не знаємо, що всередині цих конвоїв, які заявлені як гуманітарні, оскільки Російська Федерація не дозволяє наглядовій місії перевіряти їх або стежити за їх розвантаженням", - наголосив Каміан.

Представник США також зазначив, що ці конвої розвантажують незвичайним для розвантаження гуманітарних вантажів чином. Їх везуть розвантажувати не в лікарню, школу або благодійну організацію, а в місце, контрольоване проросійськими бойовиками. Озброєні люди у військовій формі охороняють там периметр і не дозволяють спостерігачам місії побачити вантаж або поговорити з ким-небудь на місці.

"Якби Росія дійсно постачала гуманітарну допомогу, чому її сили так ретельно дбають, щоб міжнародні спостерігачі не побачили зміст вантажу на кордоні і на контрольованих Росією територіях України? Чому Росія відмовляється надавати допомогу через міжнародні механізми, як вона взяла на себе зобов'язання згідно з пунктом 7 Мінського пакету заходів?", - запитують в США.

Каміан вважає, що в цих конвоях Росія ввозить в Україну матеріали для контрольованих нею бойовиків.

"Ці конвої вказують, що Росія зацікавлена в тому, щоб створити враження допомоги місцевим громадам, проте її дії не залишають сумнівів, що конвої білих вантажівок просто маскують перевезення постачання і матеріалів для військових цілей", - йдеться в звіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram