ГоловнаСвіт

У Євросоюзі можуть заборонити одноразовий посуд із пластику

Брюссель готує пакет заходів боротьби з пластиковим сміттям.

У Євросоюзі можуть заборонити одноразовий посуд із пластику
Фото: EPA/UPG

Європейська комісія планує заборонити одноразові продукти з пластику.

Про це повідомили в неділю, 27 травня, видання німецького медіаконцерну Funke Mediengruppe, пише "Німецька хвиля". Вони посилаються на пакет заходів боротьби з пластиковим сміттям, який Єврокомісія має намір представити в Брюсселі 28 травня.

Згідно з проектом директиви, заборона має торкнутися одноразових виробів із пластику, альтернатива яким є легко доступною та прийнятною за ціною. Йдеться, зокрема, про одноразовий посуд, столове приладдя, трубочки-соломинки для напоїв, ватяні палички і пластикові кріплення для повітряних куль. Крім того, планується обмежити використання пластикового паковання для їжі, яку продають на винос закусочні.

Єврокомісар з питань бюджету Гюнтер Еттінгер запропонував також стягувати із влади країн ЄС певну суму за кожен кілограм пластикового сміття, непридатного до переробки для повторного використання. Якщо виходити з багаторічного фінансового планування Єврокомісії, то такий збір може становити 80 центів за один кілограм, які підуть до загального європейського бюджету, пояснив Еттінгер. На його думку, цей захід допоможе скоротити обсяг пластикових відходів.

Нагадаємо, на початку 2018 року Євросоюз прийняв стратегічний план з переробки пластику. Передбачається, що до 2030 року весь пакувальний матеріал на ринку ЄС має підлягати вторинній переробці.

У ЄС щороку виробляють 25 млн тонн пластикових відходів, з яких на сьогодні лише 30% збираються для переробки.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram