ГоловнаСвіт

Австралія і Нідерланди звинуватили Росію в катастрофі MH17 (оновлено)

"Ми вимагаємо від Росії взяти на себе відповідальність".

Австралія і Нідерланди звинуватили Росію в катастрофі MH17 (оновлено)
Обломки ракеты, которой сбили малайзийский Боинг под Донецком
Фото: EPA/UPG

Влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватила Росію в катастрофі рейсу MH17, збитого ракетою "Бук" над територією України 2014 року. Про це йдеться на сайті уряду Нідерландів.

Заява міністра закордонних справ Нідерландів Стефа Блока з'явилася наступного дня після публікації результатів розслідування Міжнародної слідчої групи.

"Ми вимагаємо від Росії взяти на себе відповідальність і повністю співпрацювати в установленні правди і справедливості для жертв польоту MH17 і їх родичів", - заявив дипломат. Він повідомив, що країни планують звернутися в Європейський суд з прав людини.

Оновлення. Україна має намір наслідувати приклад Нідерландів і Австралії, повідомив у фейсбуці президент Петро Порошенко.

"Доручив МЗС невідкладно внести пропозиції про можливість приєднання до ініційованого Нідерландами і Австралією процесу", - написав він.

За його словами, рішення Нідерландів і Австралії почати переслідування РФ на міждержавному рівні "є надзвичайно важливим кроком на шляху забезпечення міжнародно-правової відповідальності Росії за систематичне порушення своїх міжнародних зобов'язань".

"Цей крок органічно доповнить дії України в Міжнародному суді ООН в позові на основі Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму", - зазначив Порошенко.

Він закликав "весь цивілізований світ" приєднатися до зусиль із притягнення до відповідальності винних у збитті літака, як це передбачено резолюцією Радбезу ООН 2166 від 21 липня 2014 року.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777, що виконував рейс MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав аварії над сходом України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість пасажирів були громадянами Нідерландів.

У 2018 році Міжнародна слідча група, яка встановлювала обставини аварії літака Malaysia Airlines, прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, базованій у Курську.

Україна зробила аналогічні висновки наступного дня після катастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram