ГоловнаСвіт

Парламент Британії назвав "брудні гроші" з Росії загрозою для країни

Депутати радять ускладнити для РФ випуск державних облігацій.

Парламент Британії назвав "брудні гроші" з Росії загрозою для країни
Фото: http://www.independentaustralia.net

Комітет з міжнародних справ парламенту Великої Британії назвав загрозою для безпеки "брудні гроші" з Росії.

Британія повинна виробити єдину стратегію протидії російському політичному режиму, а також посилити інструменти фінансового тиску на Володимира Путіна і його оточення, наводить Бі-бі-сі головний висновок доповіді.

В основу документа лягли свідчення антикорупційних активістів і журналістів, а також інформація, надана аудиторськими фірмами та дослідницькими центрами.

Серед опитаних були і російські громадяни: наприклад, свідчення в британському парламенті давали виконавчий директор Фонду боротьби з корупцією Володимир Ашурков, співзасновник ClampK ("Кампанії за законодавство проти відмивання грошей клептократів через нерухомість") Роман Борисович і опозиціонер Гаррі Каспаров.

Документ, підготовлений за підсумками парламентського розслідування, отримав назву "Золото Москви: російська корупція у Великобританії". Автори доповіді визнають, що Великобританія роками не ухвалювала достатніх заходів, щоб зупинити потік "брудних грошей" із Росії.

Увесь цей час "брудні гроші", відмиті через "ландромат" в офшорах британських заморських територій, осідали в лондонській елітній нерухомості, в акціях, у предметах розкоші і на рахунках компаній, які обслуговують заможних людей без зайвих запитань.

Комітет британського парламенту також зазначив, що Лондон разом із союзниками в інших країнах повинен ускладнити для Росії випуск суверенних облігацій через банки, які підпали під дію санкцій. Це, на думку авторів доповіді, дозволить вплинути на поведінку Москви.

Наприкінці квітня газета Sunday Times стверджувала, що на офшорних рахунках у британських заморських територіях росіяни зберігають 34 млрд фунтів стерлінгів. Ця сума, як підкреслює видання, вп'ятеро перевищує обсяг коштів, які громадяни Росії розмістили в самій Великобританії. При цьому £30 млрд із них, як зауважує газета, припадає тільки на Британські Віргінські острови.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей обіцяла заморозити всі російські активи і кошти в країні у відповідь на отруєння 4 березня в Солсбері колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, який був засуджений у Росії за шпигунство на користь Лондона, і його дочки Юлії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram