ГоловнаСвіт

Президентом Венесуели переобрано Ніколаса Мадуро

Голосування пройшло на тлі бойкоту з боку опозиції і повідомлень про масові порушення.

Президентом Венесуели переобрано Ніколаса Мадуро
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Президента Венесуели Ніколаса Мадуро переобрано на посаду голови держави, повідомила Національна виборча рада країни.

Голосування пройшло на тлі бойкоту з боку опозиції і повідомлень про масові порушення, пише Бі-бі-сі.

Загалом Мадуро отримав понад 5,8 мільйона голосів (близько 68%), його основний суперник опозиційний кандидат Анрі Фалькон набрав 1,8 млн голосів.

"Ми не визнаємо цей виборчий процес легітимним, - заявив Фалькон. - У Венесуелі повинні пройти нові вибори".

Голосування мало відбутися в грудні 2018 року, але Національні установчі збори, що складаються переважно з прихильників Мадуро, перенесли дату виборів.

Опозиційна коаліція "Блок демократичної єдності", яка контролює парламент Венесуели, зараз розділена, там вважають, що вибори перенесли, аби скористатися розбіжностями.

Двом головним кандидатам від коаліції її керівництво не дозволило висуватися, частина політиків виїхала з країни.

Одна з причин бойкоту виборів опозицією - це результати виборів органів місцевого самоврядування минулого року. Партія Мадуро перемогла в 17 із 23 штатів, і його противники заговорили про обман.

Фалькон, який, незважаючи на бойкот з боку опозиції, все ж вирішив узяти участь у виборах, заявляв, що тільки так можна змусити Мадуро піти. Він вважає, що велика частина громадян Венесуели хотіла б позбутися суперечливої постаті нинішнього президента і їм потрібно дати шанс проголосувати за іншого кандидата.

Решта представників опозиції, втім, не надто задоволені позицією Фалькона, дехто навіть назвав його зрадником.

Тим часом низка країн заявили, що не визнаватимуть результатів виборів. Серед них - США, Аргентина, Чилі. Заступник державного секретаря Джон Салліван, зокрема, вказав, що метою Вашингтона є боротьба з корупційним режимом.

Попередні президентські вибори відбулися у Венесуелі 2013 року, після смерті президента Уго Чавеса. Уже тоді країна мала економічні труднощі, які тільки посилилися після падіння цін на нафту 2014 року. У країні проходили багатотисячні антиурядові маніфестації, що супроводжувалися заворушеннями і сутичками із силами правопорядку.

На виборах до парламенту 2015 року перемогу здобули опозиційні сили - противники Мадуро. Однак незважаючи на всі спроби оголосити президенту імпічмент, домогтися зміни влади і курсу, Мадуро утримався при владі - багато в чому завдяки підтримці Верховного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram