ГоловнаСвіт

Уряд Орбана на першому засіданні ухвалив "Меморандум захисту закарпатських угорців"

Документ спрямовано прем'єр-міністрам усіх країн-членів НАТО.

Уряд Орбана на першому засіданні ухвалив "Меморандум захисту закарпатських угорців"
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів урочисте засідання нового уряду Угорщини в Культурному центрі Клебельсберга в Будапешті.

Про це заявив прес-секретар прем'єра Берталон Гаваші, передає Закарпаття онлайн.

Він зазначив, що на своєму першому засіданні кабінет міністрів розподілив повноваження членів уряду та прийняв "Меморандум про захист закарпатських угорців", який надіслано прем'єр-міністрам усіх країн-членів НАТО і генеральному секретарю Організації.

У цьому документі угорський уряд пропонує, щоб країни члени НАТО враховували проблеми національних меншин в Україні, пов'язані з українськими законами, які, на думку чиновників сусідньої країни, нібито порушують права національних меншин. Нагадаємо, 23 квітня Угорщина втретє заблокувала засідання комісії Україна- НАТО на рівні голів МЗС, висловлюючи таким чином претензії до мовної статті українського закону про освіту. У жовтні минулого року Будапешт ветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь президента України Петра Порошенка в саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні. Порошенко відповів, що не збирається скасовувати поїздку.

У квітні голова МЗС Польщі запропонував змінити формат зустрічей Україна-НАТО у зв'язку з блокуванням Угорщини.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Україну та Угорщину вирішити "мовну суперечку" в найкоротші терміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram