ГоловнаСвіт

У США помер професор російської історії Пайпс

Річард Пайпс був радником американських президентів з питань СРСР.

У США помер професор російської історії Пайпс
Фото: Wikipedia

У США помер колишній директор Дослідницького центру з вивчення Росії при Гарвардському університеті Річард Пайпс - американський історик, професор російської історії Гарвардського університету, 1973-1978 - головний науковий консультант Інституту з дослідження Росії при Стенфордському університеті.

Про кончину Пайпса повідомили у Фейсбуці його колеги.

Пайпс народився 1923 року в Польщі в єврейській родині, яка після початку Другої світової війни втекла через Італію в США. Служив в американській військовій розвідці. Засадами поглядів Пайпса на історію є його розуміння шляху Росії, відмінного від траєкторії розвитку європейських країн, це пов'язано з відсутністю уявлення про приватну власність, а також з традицією свавілля з боку влади. Був радником американських президентів з питань Радянського Союзу. У 1981-1982 роках очолював східноєвропейський і радянський відділ Ради національної безпеки, де займався питаннями зовнішньої політики США в рамках доктрини Рейгана. Дотримувався чітких антикомуністичних поглядів.

Автор 23 книг. Щороку читав лекцію в Московській школі політичних досліджень. Він неодноразово брав участь у передачах Радіо Свобода. Автор книг "Росія за старого режиму" і "Два шляхи Росії", перекладених на російську мову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram