ГоловнаСвіт

8 міфів про європейські санкції проти Росії. Аргументи України італійським політикам

В Італії активно обговорюються питання санкцій щодо Росії за її військову агресію проти України. Ця дискусія іде в тому числі серед партій, що перемогли на останніх виборах і формуватимуть уряд. Тому посол України в Італії Євген Перелигін звернувся напряму до італійського суспільства та грунтовно обгрунтував спекулятивність заяв окремих італійських політиків та "експертів" щодо антиросійських санкцій.

Звернення посла вийшло в італійському виданні Affara Italiani. LB.ua пропонує переклад тексту статті, який люб'язно наданий посольством України в Італії.

Фото: Вести Экономика

Часто, особливо останніми місяцями, від італійських політиків нам доводиться чути про марність та навіть абсурдність санкцій проти Росії, а також про катастрофічні наслідки для італійської економіки. Політики та "експерти" змагаються один з одним у залякуванні суспільства мільярдними втратами та знищеним виробництвом, намагаючись заручитися загальною підтримкою ідеї зняття європейських обмежувальних заходів щодо Росії. Однак, чи насправді європейські санкції завдають такого нищівного впливу на економіку Італії?Ми спробували поглянути на санкції з незвичного для італійського істеблішменту та ЗМІ боку і пропонуємо невеликий факт-чек.

МІФ №1. Європейські санкцій проти Росії завдають непоправної шкоди італійській економіці.

Європейський Союз запровадив низку обмежувальних заходів відносно осіб, установ, організацій, відповідальних за свавільне порушення міжнародного правопорядку, а саме у зв'язку з порушенням суверенітету та територіальної цілісності України та військовою агресією Росії. Запроваджені санкції виокремлюють декілька видів:

  • персональні (заморожування активів та обмеження на в'їзд в країни ЄС);
  • економічні (заборона на торговельно-економічну діяльність та інші зв’язки з Кримом);
  • секторальні (спрямовані на стримування військової агресії Росії, накладено обмеження на торговельні операції стосовно військової техніки та товарів подвійного призначення, запроваджено деякі обмеження в енергетичній сфері тощо).

Таким чином європейські санкції не мають прямого впливу на економіку Італії.

МІФ №2. Італійська економіка втрачає 3 млрд. євро щорічно через дію європейських санкцій.

Сумнівно, щоб персональні санкції введені стосовно певних фізичних осіб громадян Росії так сильно вдарили б по третій економіці Єврозони. Аналогічні сумніви викликають і можливості впливу обмежень на торгівлю з окупованим РФ українським Кримом на стан економіки Італії. Зазвичай, коли заголовки ЗМІ рясніють месседжами про мільярдні втрати, мова йде про скорочення загального італійського експорту в Росію. Так, якщо у досанкційному 2013 році загальний експорт Італії в Росію сягав 10,7 млрд. євро (за даними Національно інституту статистики Італії), то у 2016 експорт склав 6,7 млрд. євро.

Фото: EPA/UPG

То з яких причин скоротився експорт, якщо це не санкції? Дуже просто! Основним фактором, який спричинив значне скорочення обсягів торгівлі з РФ, було падіння світових цін на нафту, що для країни, залежної від експорту, призвело до різкого скорочення валютних надходжень в країну. Внаслідок цього відбулося падіння купівельної спроможності населення Росії та девальвація рубля. І це підтверджується тим, що скорочення Росією імпорту товарів з країн світу було зафіксовано протягом всього цього періоду і не є окремим випадком для Італії чи будь-якої іншої країни ЄС. 

До речі, у 2017 році ціни на нафту знову почали підвищуватись, економічна ситуація в Росії стабілізувалась і, як наслідок, італійський експорт виріс на 19,3%.

МІФ №3. Європейські санкції найбільше вдарили по виробниках товарів сільського господарства та продуктів харчування. Їх треба якнайшвидше зняти.

Як ми бачимо вище, європейські санкції жодним чином не торкнулися сільського господарства та галузі виробництва продуктів харчування. Однак італійський експорт цих товарів в Росію дійсно скоротився, то чому ж? Відповідь проста і абсолютно в логіці традиційно асиметричних дій Росії. Росія, образившись на реакцію цивілізованого світу на її військову агресію проти суверенної і незалежної України, ввела ембарго на імпорт низки товарів сільського господарства та продуктів харчування, походженням з країн ЄС. Зняття європейських санкцій не є тотожним відновленню експорту зазначених товарів в Росію.

Звичайно можна вірити словам російського керівництва, що як тільки будуть зняті європейські санкції, то буде скасоване і російське ембарго. Але досвід України та інших країн має безліч прикладів, які підтверджують, що вірити Росії, м’яко кажучи, не варто.

Виробництво моцарели на фермі в місті Казерта, Італія.
Фото: EPA/UPG
Виробництво моцарели на фермі в місті Казерта, Італія.

МІФ №4. Сільське господарство та виробництво продуктів харчування є єдиним сектором, якого торкнулося повне ембарго.

Загалом, російські санкції стосуються 55 товарних позицій сільськогосподарської та харчової галузі з більш ніж 150 позиції товарів цього сектору. Загалом же за класифікацією, що використовується, Італія та Росія здійснюють торгівлю за більш ніж 2 тис. товарних позицій. До речі, під російське ембарго не підпали вина, макаронні та кондитерські вироби, кава та низка інших відомих італійських продуктів. Якщо провести короткий аналіз, ми побачимо, що загальний італійський експорт за цими 55-ма позиціями у 2013 році (ще до введення санкцій) становив 202,7 млн. євро.

Звісно, неможна сказати, що це незначна сума, але її зовсім недоречно порівнювати з «10-мільярдними втратами». З іншого боку, товари, що підпали під російські санкції, становлять лише 1,8% загального італійського експорту в Росію і 0,6% від всього експорту сектору сільського господарства та харчової промисловості Італії. Цей підрахунок підтверджується й Італійським інститутом міжнародної торгівлі, який у своєму річному звіті за 2016 рік вказує, що «якщо брати до уваги товари, які підпали під російське ембарго, то загальне скорочення їх експорту становить близько 151 млн. євро за 2014-2015 роки».

МІФ №5. Після введення санкцій та російського ембарго сільське господарство та харчова промисловість Італії знаходяться у глибокій кризі.

Дійсно, обсяги виробництва продукції сільського господарства, лісогосподарства та рибальства скоротилося на 0,5%, що відбулося за рахунок зниження цін на сільськогосподарську продукцію. У той же час, нарощується виробництво продуктів харчування, напоїв і тютюнових виробів. Наприклад, якщо у 2013 році (до введення санкцій) динаміка цієї галузі була негативною (-0,7%), то показник 2015 року зафіксував зростання на 1,0%, а в 2017 році зростання склало 1,7%. 

Крім того, позитивними є результати італійського сектору сільського господарства з точки зору зайнятості, де кількість робочих місць зросла на 0,9%. За обсягом сільськогосподарського виробництва Італія входить в трійку провідних країн Європи. Позитивною є також і динаміка експорту сільськогосподарських товарів та продуктів харчування з Італії до країн світу. Щорічно експорт цих товарів зростає на 2-6%, покриваючи таким чином будь-яке скорочення експорту, спричинене російським ембарго.

Збір урожаю винограду на виноградниках у м.Помпеї на півдні Італії, 25 жовтня 2017.
Фото: EPA/UPG
Збір урожаю винограду на виноградниках у м.Помпеї на півдні Італії, 25 жовтня 2017.

МІФ №6. Італія постраждала від російського ембарго більше за інші країни.

Якщо російське ембарго коштувало італійському сільському господарству та харчовій промисловості, за різними оцінками, від 150 до 200 млн. євро, то скорочення поставок цих продуктів в Росію з Німеччини становило 518,5 млн. євро, а для Франції ця сума склала 260,5 млн. євро. В той же час загальний італійський експорт до країн світу значно збільшився: з 2013 по 2017 рік поставки італійських товарів зросли з 390,2 млрд. євро до 448,1 млрд., інакше кажучи на 15%.

МІФ №7. Італія – заручниця «суїцидальної» політики ЄС.

Часто доводиться чути, що через членство в ЄС Італія вимушена виконувати рішення, нав’язані зверху навіть на шкоду власним інтересам. Проте у випадку санкцій та російського ембарго такі сентенції виглядають як чергові маніпуляції, адже дві третини італійського експорту товарів сільського господарства та харчових продуктів припадає на країни ЄС саме завдяки існуванню спільного ринку. Більше того, ЄС запровадила програму компенсації втрат від санкцій, яку втім вимушена була припинити у зв’язку з виявленими махінаціями з боку заявників.

МІФ №8. Санкції не функціонують.

Санкції – це не армія, це інструмент тиску, це потужна спільна і зважена відповідь міжнародної спільноти на агресивні дії однієї держави проти свого сусіда посеред Європи. Але санкції дозволили стримати подальше погіршення ситуації в Україні. Без цього механізму кількість російських збройних сил та інтенсивність військових сутичок були б набагато вищими. Санкції не можна скасовувати без конкретних кроків з боку Росії, спрямованих на нормалізацію ситуації в Україні, включаючи Крим. У протилежному випадку це свідчитиме про слабкість європейської і зокрема італійської політики, визнання права сили та готовність розв’язати руки Москві для будь-яких агресивних дій на глобальному рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram