ГоловнаСвіт

Німецька розвідка отримала "Новачок" ще в 1990-х роках, - ЗМІ

Німецька розвідка отримала з Швеції виключно його формулу.

Німецька розвідка отримала "Новачок" ще в 1990-х роках, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Російський вчений надав німецькій розвідці зразок отруйної речовини типу "Новачок" на початку 90-х років. Німці передали формулу дружнім розвідкам. Про це йдеться в розслідуванні тижневика Die Zeit, передає Німецька хвиля.

"Нервово-паралітична отрута "Новачок" опинився в розпорядженні західних спецслужб завдяки таємній спецоперації німецької Федеральної розвідувальної служби BND, проведеної в першій половині 1990-х років", - йдеться у повідомленні.

За даними джерел німецьких журналістів, російський вчений, який співпрацював з BND, запропонував німецькій розвідці дістати зразок "Новачка" в обмін на надання йому та його родині виду на проживання у ФРН.

Ця пропозиція викликала суперечливу реакцію німецької влади - Німеччина тільки 1990 року домоглася виведення з країни американських запасів хімічної зброї і не хотіла бути причетною до виготовлення чи вивчення такої зброї. Саме тому отриманий зразок "Новачка" аналізували у шведській лабораторії. Німецька розвідка отримала з Швеції виключно його формулу.

За вказівкою тодішнього канцлера ФРН Гельмута Коля Німеччина передала формулу "Новачка" дружнім розвідслужбам, зокрема британській та американській. У деяких країнах НАТО було вироблено невелику кількість "Новачка" для розробки засобів протидії цій отруті. Щоб не наражати на небезпеку хороші відносини з урядом Бориса Єльцина, ця операція не була оприлюднена. Вчений, який передав Німеччині отруту, виїхав до Німеччини і деякий час жив під охороною бундесверу.

Нагадаємо, 4 березня Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили без свідомості у місті Солсбері. Прем'єр Британії Тереза Мей назвала "досить імовірною" причетність Росії до отруєння Скрипаля бойовою отруйною речовиною "Новачок". Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не надала. Однак заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії.

Крім того, в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння Скрипаля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram