ГоловнаСвіт

Туреччина та Ізраїль взаємно вислали дипломатів через насильство в секторі Газа

Послам запропонували повернутися додому "на деякий період часу для проведення консультацій".

Туреччина та Ізраїль взаємно вислали дипломатів через насильство в секторі Газа
Фото: EPA/UPG

Туреччина та Ізраїль взаємно вислали високопоставлених дипломатів у вівторок через суперечку щодо вбивства ізраїльськими силами 60 палестинців під час протестів на кордоні з сектором Газа проти відкриття посольства США в Єрусалимі.

За інформацією Reuters, керівництво Туреччини розпорядилося, щоб посол Ізраїлю покинув країну".

Туреччина була одним з найгучніших критиків реакції Ізраїлю на протести в секторі Газа і перенесення посольства США. Вона відкликала своїх послів з Тель-Авіва і Вашингтона, закликавши мусульманські країни провести екстрену нараду в п'ятницю", - пише видання.

Президент Туреччини Таїп Ердоган назвав кровопролиття в понеділок геноцидом, а Ізраїль - терористичною державою. Турецький уряд оголосив триденний траур. "Ізраїльському послу повідомили, що наш посол в Ізраїлі був відкликаний для консультацій, а також поінформували, що йому було б краще теж повернутися в свою країну на якийсь час", - сказало виданню джерело в міністерстві закордонних справ Туреччини.

Через кілька годин Ізраїль прийняв рішення тимчасово вислати з країни турецького консула в Єрусалимі. За словами представника МЗС Ізраїлю, турецькому дипломатові було запропоновано повернутися до Туреччини "на деякий період часу для проведення консультацій".

Зіткнення між палестинцями та ізраїльтянами пройшли на тлі відкриття американського посольства в Єрусалимі. У сектора Газа з березня проходять акції протестів палестинців під назвою "Великий марш повернення". Протестуючі вимагають право дозволити їм повернутися на територію Ізраїлю.

На думку палестинців, перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму свідчить про те, що США визнають приналежність Ізраїлю як західної, так і східної частини міста, яку палестинська влада вважає своєю територією. Понеділок став кровопролитним днем ізраїльсько-палестинського конфлікту з 2014 року, коли Ізраїль вів блокаду і обстріл сектора Газа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram