ГоловнаСвіт

У сутичках на кордоні сектора Газа загинули 52 палестинці (оновлено)

Понеділок став найкривавішим днем ізраїльсько-палестинського конфлікту з 2014 року.

У сутичках на кордоні сектора Газа загинули 52 палестинці (оновлено)
Фото: EPA\UPG

Як мінімум 52 палестинці загинули і 2,4 тис. отримали поранення в результаті зіткнень з ізраїльськими військовими на кордоні сектора Газа, повідомляє Al-Jazeera з посиланням на палестинське МОЗ. Раніше повідомлялося про 37 загиблих.

Як стверджують в Палестині, серед загиблих щонайменше шестеро дітей. Серед постраждалих 200 неповнолітніх, 78 жінок, 11 журналістів. Як повідомляє телеканал Al-Mayadeen, ізраїльські збройні сили відкрили вогонь по східній частині сектора Газа.

Під час масових протестів, які тривають вже шостий тиждень, палестинські демонстранти підпалювали покришки і кидали в бік кордону каміння і запальні бомби. З ізраїльської сторони діяли снайпери.

Ізраїльська армія, зі свого боку, заявляє, що близько 35 тисяч палестинців брали участь у "жорстоких заворушеннях" і намагалися зламати прикордонні огорожі, а військовослужбовці діяли "відповідно до стандартних правил".

Сутички між палестинцями та ізраїльтянами проходять на тлі відкриття американського посольства в Єрусалимі. У секторі Газа з березня проходять акції протестів палестинців під назвою "Великий марш повернення". Протестувальники вимагають права дозволити їм повернутися на територію Ізраїлю. Акція повинна завершитися 15 травня.

На думку палестинців, перенесення американського посольства з Тель-Авіва до Єрусалима, говорить про те, що США визнають приналежність до Ізраїлю як західної, так і східної частини міста, яку палестинська влада вважає своєю територією. Понеділок став найкровопролитнішим днем ізраїльсько-палестинського конфлікту з 2014 року, коли Ізраїль вів блокаду і обстріл сектора Газа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram