ГоловнаСвіт

В Австралії обмежать розрахунки готівкою з 2019 року

Захід має підвищити збирання податків у країні.

В Австралії обмежать розрахунки готівкою з 2019 року
Фото: movetoaustralia.net

Уряд Австралії оголосив про введення ліміту на розрахунки готівкою, пише Медуза.

З 1 липня 2019 року за купівлю товарів і послуг на суму понад 10 тисяч австралійських доларів (7,5 тисяч доларів США) можна буде заплатити тільки за допомогою чека або банківської картки, повідомляє Gizmodo.

Як заявив головний скарбник Австралії Скотт Моррісон, цей захід має підвищити збирання податків у країні.

"Це погані новини для кримінальних банд терористів і тих, хто намагається шахраювати з податками", - заявив він, представляючи парламенту бюджет на 2018-2019 роки.

Як зазначає The Guardian, однією з причин введення ліміту на готівку стала боротьба з нелегальною торгівлею тютюном. В Австралії встановлено найвищі у світі податки на продаж сигарет, одна пачка коштує 40 австралійських доларів (30 доларів США). Водночас у країні існує великий чорний ринок торгівлі тютюном, пише Gizmodo.

За допомогою ліміту на розрахунки готівкою влада Австралії сподівається залучити до бюджету додаткові чотири мільярди австралійських доларів (три мільярди доларів США).

В Австралії близько 37% всіх комерційних платежів здійснюються з використанням готівки. Для порівняння, у США цей показник становить 32%, в Швеції, влада якої активно розвиває безготівкові розрахунки, - 15%.

Обмеження на розрахунки готівкою також діють в деяких інших країнах. Зокрема, у Білорусі з квітня 2015 року встановлено ліміт у 1000 базових величин (зараз це 24500 білоруських рублів, або 756 тисяч російських рублів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram