ГоловнаСвіт

РосЗМІ повідомили про підготовку відставки помічника Путіна Суркова

Серед причин відставки називають провал стратегії Суркова на українському напрямку.

РосЗМІ повідомили про підготовку відставки помічника Путіна Суркова
Фото: nnm.ru

Помічник президента Росії Володимира Путіна Владислав Сурков, відповідальний за український напрямок і співпрацю з Абхазією і Південною Осетією, може покинути свій пост за підсумками перестановок в адміністрації президента.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерела.

Серед причин відставки називають, зокрема, провал стратегії Суркова на українському напрямку.

"Мінські угоди не виконуються, будь-яких проривів у доступній для огляду перспективі не передбачається", - говорять співрозмовники.

"При нашому житті проблеми з "ДНР" і "ЛНР" не вирішити, це питання наступних поколінь", - додало джерело, близьке до Кремля. - Справа не в Суркові - кого не постав на цей напрямок, результати будуть приблизно однаковими".

Також повідомляється, що у Суркова були конфлікти з іншими відомствами, які "вважали, що він втручається не в свої справи". За словами двох джерел, у команди Суркова був конфлікт з силовиками, зокрема з 5-ю службою ФСБ (служба оперативної інформації і міжнародних зв'язків), що відповідала за контррозвідку на територіях "ДНР" і "ЛНР". Саме ця служба підтримувала "голову МДБ ЛНР" Леоніда Пасічника в його конфлікті з екс-ватажком "ЛНР" Ігорем Плотницьким. Ватажка "ЛНР", в свою чергу, підтримував Сурков.

При цьому інше джерело в Кремлі заявило, що у Суркова був конфлікт з Плотницьким.

Ще одне джерело заявило, що Сурков сам готовий залишити свій пост, і це ніяк не пов'язано зі станом російсько-українських відносин

Нагадаємо, остання зустріч спецпредставника Держдепу США щодо України Курта Волкера і Суркова відбулася в Дубаї в кінці січня. Вони намагалися домовитися про формат миротворчої місії для Донбасу. За підсумками зустрічі повідомлялося, що на ній не було досягнуто ніякого результату.

У квітні прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що переговори Волкера і Суркова поставлені на паузу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram