ГоловнаСвіт

Пучдемон відмовився висуватися на посаду голови уряду Каталонії

Екс-лідер Каталонії з жовтня минулого року перебуває за межами Іспанії.

Пучдемон відмовився висуватися на посаду голови уряду Каталонії
Фото: EPA/UPG

Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон вирішив не висувати свою кандидатуру на посаду керівника регіону, передає DW.

Про це він заявив у четвер, 10 травня, у відеозверненні з Німеччини, де перебуває після затримання у зв'язку з порушеною проти нього в Іспанії кримінальною справою.

На думку Пучдемона, новим головою каталонського уряду повинен стати Кім Торра, передає інформагентство AFP.

Заява Пучдемона пролунала після того, як Конституційний суд Іспанії почав розглядати подання уряду країни за законом, прийнятим каталонським парламентом, який дозволяє заочне обрання голови уряду регіону. Розгляд цього подання фактично заморожує дію закону і блокує можливість обрання Карлеса Пучдемона новим головою уряду регіону.

Голову Женералітету Каталонії мають обрати до 22 травня. Якщо цього не станеться, мають призначити чергові дострокові вибори в регіональний парламент.

Екс-лідер Каталонії Карлес Пучдемон з жовтня минулого року перебуває за межами Іспанії. У країні проти нього та інших лідерів каталонського руху за незалежність порушено кримінальні справи за звинуваченням в організації заколоту.

Пучдемона, якому в Іспанії загрожує до 30 років ув'язнення, звинувачують також у незаконному привласненні державних коштів. На цей момент він не має права покидати територію Німеччини й очікує рішення суду стосовно його можливої екстрадиції на батьківщину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram