ГоловнаСвіт

США відновлять Другий флот через "конкуренцію наддержав"

Другий флот США існував у 1950-2011 роках і відповідав за Атлантику.

США відновлять Другий флот через "конкуренцію наддержав"

США відродять Другий флот, розформований у 2011 році. Про це повідомляє Reuters з посиланням на головкома американського флоту адмірала Джона Річардсона. Агентство стверджує, що причиною цього стало військове протистояння з Росією.

У своїй заяві Річардсон не називає Росію, однак говорить про те, що відродження Другого флоту відбувається в умовах "змагання наддержав".

"Оновлена стратегія національної оборони свідчить, що ми повернулися в еру конкуренції наддержав, сфера безпеки продовжує ускладнюватися і ставить перед нами все більше число викликів. У відповідь на це ми виставляємо сьогодні Другий флот", - заявив керівник військово-морськими операціями ВМС США (головком) адмірал Джон Річардсон.

У зону відповідальності відтвореного з'єднання увійдуть північна Атлантика і східне узбережжя США.

Другий флот ВМС США існував у 1950-2011 роках і відповідав за територію Атлантичного океану від Північного полюса до Карибського моря.

Він був розформований восени 2011 року в зв'язку з реструктуризацією ВМС США, а також з фінансових причин. Низка організаційних питань, пов'язаних з діяльністю флоту, поки що не з'ясована. Зокрема, досі не ясна чисельність складу і хто увійде в його командування.

Другий флот до розформування встиг взяти участь в Кубинській кризі (кораблі цього з'єднання організовували блокаду острова), вторгнення в Гренаду і відстеження дій радянського флоту в Північній Атлантиці. Однак у січні 2011 року Пентагон ухвалив рішення скоротити Другий флот заради перерозподілу ресурсів в інтересах інших оперативних з'єднань. На момент розформування в складі флоту перебувало більш як 100 кораблів і підводних човнів.

ВМС США складаються з оперативних флотів, кожен з яких має свою зону відповідальності. Максимальне число флотів, якими оперував Пентагон, досягнуто після закінчення Другої світової війни, в 1946 році, - тоді в структурі ВМС США діяли 12 флотів. До початку XXI століття збереглося шість флотів, з Другого до Сьомого (Перший флот був розформований в 1973 році). Найбільш активну участь в бойових діях кінця XX - початку XXI століття брав П'ятий флот, в зону відповідальності якого входила Перська затока.

Нагадаємо, США безкоштовно передадуть ВМС України два патрульних катери Island.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram