ГоловнаСвіт

Опубліковано останню статтю Стівена Хокінга про паралельні всесвіти

Нова теорія відштовхується від досліджень 80-х років минулого століття.

Опубліковано останню статтю Стівена Хокінга про паралельні всесвіти
Фото: Murdo Macleod/Guardian

Наукове видання Journal of High Energy Physics опублікувало одну з останніх робіт Стівена Хокінга, написану ним у співавторстві з бельгійським фізиком Томасом Хертогом.

Як повідомляє Тhe Guardian, робота присвячена можливості існування паралельних всесвітів.

У ній ідеться про те, що реальність може складатися з безлічі всесвітів, але кожна з них не буде серйозно відрізнятися від відомої нам.

Робота, завершена всього за тиждень до смерті вченого, пропонує більш просту картину еволюції всесвіту, ніж теорії, запропоновані раніше. Нова теорія відштовхується від досліджень, які Хокінг і американський фізик Джеймс Хартл проводили ще в 80-х роках минулого століття. Водночас вона доповнює їх більш сучасним математичним обґрунтуванням із використанням теорії струн.

За даними видання, ще як мінімум над двома статтями, співавтором яких був Хокінг, зараз працюють його колеги - Ендрю Стромінджер з Гарварду і Малькольм Перрі з Кембриджа.

Нагадаємо, видатний англійський фізик-теоретик, космолог і популяризатор науки Стівен Хокінг став одним із найшанованіших і найвідоміших учених свого часу, незважаючи на важке нейродегенеративне захворювання. Він помер 14 березня в своєму домі в Кембриджі у віці 76 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram