ГоловнаСвіт

Британського мільярдера- "брекзитера" запідозрили в роботі на розвідку РФ

Крістофер Чандлер у 1990-х роках вклався в "Газпром".

Британського мільярдера- "брекзитера" запідозрили в роботі на розвідку РФ
Кристофер Чандлер
Фото: express.co.uk

Мільярдер і засновник дослідницького центру Legatum Institute Крістофер Чандлер "пов'язаний з російською розвідкою", заявив у вівторок, 1 травня, депутат парламенту Великобританії, представник Консервативної партії Роберт Сілі, передає DW.

Тому Чандлер був "об'єктом інтересу" французької розвідки з 2002 року, сказав Сілі, виступаючи в палаті громад. Це випливає з документів, які йому і ще чотирьом членам британського парламенту передала служба безпеки Монако, додав політик.

Документи датовані 2005 роком і охоплюють період, починаючи із середини 1990-х років. У них також фігурує брат Крістофера - Річард Чандлер. У файлі про Крістофера Чандлера служба безпеки Монако зробила позначку "контррозвідка", зазначив Сілі. Документи, за його словами, пов'язані з національною безпекою і відмиванням грошей.

Сілі висловив упевненість в автентичності документів і заявив, що дані підтвердили джерела у французькій розвідці, а також їхні британські й американські колеги.

У Legatum Institute відкинули ці звинувачення, заявивши, що Чандлер ніколи не був пов'язаний з російською розвідкою чи з Російською державою: ні Крістоферу Чандлеру, ні будь-кому ще в дослідницькому центрі невідомо про таке розслідування французької розвідки. Звинувачення Сілі в центрі назвали "повною нісенітницею".

Legatum Institute вважають впливовою організацією, яка виступала за "Брекзит", зокрема повідомлялося, що вона брала участь у підготовці пропозицій до жорсткого сценарію виходу Великобританії з Євросоюзу. У парламенті раніше вже оголошували про вивчення можливої ролі Кремля в діяльності інституту.

Крістофер Чандлер є громадянином Мальти. Він наполягає на тому, що подав запит на нього ще до проведення референдуму про "Брекзит".

Заснувавши інвестиційну компанію Sovereign Asset Management, брати Крістофер і Річард Чандлери в середині 1990-х років вклалися в "Газпром". На початку 2000-х Forbes називав їх компанію третім за розміром акціонером "Газпрому" з близько 5% акцій. У 2004 році Чандлери почали позбуватися акцій компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram