ГоловнаСвіт

Ізраїльська розвідка знайшла секретні документи про ядерну програму Ірану

Під час презентації Нетаньяху заявив, що Іран розробляв програму зі створення ядерної зброї.

Ізраїльська розвідка знайшла секретні документи про ядерну програму Ірану
Биньямин Нетаньяху
Фото: Коби Гидеон

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху оголосив, що його країні вдалося роздобути "секретні документи", з яких випливає, що Іран обманював весь світ, стверджуючи, що заморозив ядерну програму.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

За словами прем'єра, кілька тижнів тому у розпорядженні Ізраїлю опинилося півтонни документів з ядерного архіву Ірану, який зберігався в непримітному будинку в Тегерані. Ізраїльська розвідка отримала 55 тис. сторінок документів ядерної програми, а також 55 тис. файлів на 183 компакт-дисках.

Виступаючи в будівлі міністерства оборони в Тель-Авіві, Нетаньяху продемонстрував стелаж з "точними копіями документів. За його словами, ці документи перебували в архіві програми розвитку ядерної зброї під назвою "Проект Амад", який ставив за мету розробити п'ять ядерних боєголовок потужністю 10 кілотонн у тротиловому еквіваленті.

Під час презентації Нетаньяху сказав, що Іран розробляв основні елементи програми зі створення ядерної зброї, наприклад, способи виробництва боєголовок, а також готувався до проведення ядерних випробувань. За його словами, Іран розглядав можливість використання п'яти місць в країні для таких випробувань.

"Ось що є в цих досьє: викривальні документи, викривальні картки, викривальні презентації, викривальні креслення, викривальні фотографії, викривальні відео та багато іншого", - зазначив ізраїльський прем'єр.

"Ці документи повністю доводять, що Іран безсоромно брехав, коли заявляв, що ніколи не розробляв ядерну зброю", - додав він.

Нетаньяху розповів, що обговорив виявлені іранські документи з лідерами Німеччини і Франції та має намір послати своїх представників у ці країни, щоб детальніше обговорити це питання. За його словами, документи вже були представлені спецслужбам США і незабаром будуть відправлені в МАГАТЕ.

Незадовго до виступу Нетаньяху міністр закордонних справ Ірану написав у Twitter, що ізраїльський прем'єр "дурить народ".

Нагадаємо, до 2015 року Іран погодився заморозити свою ядерну програму в обмін на послаблення режиму санкцій. Тегеран наполягає, що метою програми була лише мирна ядерна енергетика.

24 квітня 2018 року президент Франції Еммануель Макрон після переговорів із президентом США Дональдом Трампом в Білому домі заявив, що Париж і Вашингтон повинні опрацювати нову угоду щодо іранської ядерної програми. У січні американський лідер заявляв, що США вийдуть з угоди, якщо в неї не будуть внесені зміни.

Своє рішення у Вашингтоні повинні оголосити 12 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram