ГоловнаСвіт

Мей, Макрон і Меркель обговорили нові пункти для "ядерної угоди" з Іраном

Європейські країни хочуть внести до угоди пункт про балістичні ракети.

Мей, Макрон і Меркель обговорили нові пункти для "ядерної угоди" з Іраном
Президент Франции Эммануэль Макрон, канцлер Германии Ангела Меркель и премьер-министр Великобритании Тереза Мэй перед заседанием
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Маркель обговорили телефоном можливі умови нової угоди щодо іранської ядерної програми.

Про це розповів представник британського глави кабміну, повідомляється на сайті уряду Великобританії.

За його словами, Тереза Мей говорила з Макроном і Меркель окремо. Перемови відбулися в суботу, 28 квітня, і в неділю, 29 квітня. Під час перемовин вони наголосили на важливості іранської угоди та заявили, що вона "є найкращим способом нейтралізувати загрозу, яку може являти Іран, що володіє ядерною зброєю". Також лідери Франції, Німеччини і британський прем'єр помітили, що одним із пріоритетів світової спільноти є стримування Тегерана, щоб він не зміг створити подібну зброю.

Макрон, Меркель і Мей погодилися з тим, що є "важливі елементи", які не були враховані в ядерній угоді, зокрема пункт про балістичні ракети, план дій, коли термін дії договору добігатиме кінця, а також пункт про дії Ірану, які "дестабілізують регіон". Лідери зазначили, що з приводу цих пунктів потрібно ухвалити рішення.

Також Франція, Німеччина і Великобританія наголосили, що вони працюватимуть спільно і разом зі США, щоб "вирішити низку проблем, які ставить Іран", серед іншого ті питання, які можуть бути представлені в новому варіанті угоди.

У вівторок, 24 квітня, Еммануель Макрон після перемовин з президентом США Дональдом Трампом у Білому домі заявив, що Париж і Вашингтон повинні пропрацювати нову угоду щодо іранської ядерної програми. У січні американський лідер заявив, що США вийдуть з угоди, якщо до неї не будуть внесені зміни. Своє рішення у Вашингтоні мають оголосити 12 травня.

У липні 2015 року Іран, п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина досягли угоди про врегулювання ядерної проблеми Тегерана. Розроблений ними СВПД передбачає скасування санкцій ООН, США і ЄС, накладених на Іран через його ядерну програму. У січні 2016 року було оголошено про початок реалізації угоди, і Вашингтон скасував рестрикції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram