ГоловнаСвіт

У Росії зносять будівлі Інституту, який потенційно міг виготовляти "Новачок"

"ДержНДІОХТу - це інститут, який після завершення програми знищення хімзброї знищує сам себе".

У Росії зносять будівлі Інституту, який потенційно міг виготовляти "Новачок"
Фото: EPA/UPG

Державний науково-дослідний інститут органічної хімії і технології в Шиханах зносить свої корпуси. На думку британських ЗМІ, саме там могли виготовити  отруйну речовину "Новачок", повідомляє  Еспресо.TV.

"ДержНДІОХТу - це інститут, який після завершення програми знищення хімзброї знищує сам себе. Зараз там триває знесення корпусів, все будівельне сміття проходить через високотемпературні печі. Обпалене сміття складують на спеціальному полігоні. Це все робиться з метою очищення території інституту для подальшого розвитку там якогось нового виробництва", - розповів голова закритого адміністративного територіального об'єднання Шихани Андрій Татаринов.

Натепер в інституті працює 200 жителів міста. Сам інститут складається всього з декількох корпусів. Знесення будинків проводиться тому, що в них велася робота з отруйними речовинами, і використовувати приміщення ще для чогось більше не можна.  

Нагадаємо, 4 березня Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені непритомними в місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілі були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", яку розроблено в РФ.

9 квітня Юлія Скрипаль була виписана з лікарні та доставлена в безпечне місце. Її батько, як і раніше, перебуває в клініці.

12 квітня Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів. Російська влада  пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" робили у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисували" отруєння.

"Новачками" називають високотоксичні нервово-паралітичні речовини, розроблені в СРСР у 1970-х і 1980-х роках. Одна з речовин цієї групи, А-232 має вищу токсичність, ніж відомий токсин VX, що може вбити людину за кілька хвилин. Цей препарат випускався в декількох версіях, одна з яких була схвалена російською армією для використання як хімічної зброї.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram