ГоловнаСвіт

Путін доручив створити російський атлас світу

Російський президент поскаржився на "спотворення географічної правди".

Путін доручив створити російський атлас світу
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що російські назви на картах світу витісняють іноземними, і закликав не потурати "спотворенню географічної правди".

"Сьогодні ми стикаємося з ситуацією, коли російські назви, які давали ще в минулі століття і десятиліття наші дослідники і мандрівники, поступово витісняються з карт світу", - цитує "Інтерфакс" виступ Путіна на засіданні опікунської ради Російського географічного товариства (РГТ).

Президент заявив, що історична назва острова Сміт - Бородіно, острова Сноу - Малий Ярославець, а острова Лівінгстон - Смоленськ. Всі вони входять в архіпелаг Південні Шетландські острова в Антарктиці.

За словами Путіна, "витіснення" російських назв, зокрема, пов'язано з відсутністю сучасних російських карт. "У вільному доступі лише іноземні, де, як правило, фігурують вторинні імена географічних об'єктів", - сказав президент.

Путін доручив Росреєстру створити новий російський атлас світу. До цієї роботи пропонується залучити експертів РГТ і міністерство оборони, яке повинно розсекретити частину своїх картографічних матеріалів.

"За найактивнішої участі РГО пропонується підготувати новий російський атлас світу, в якому всі подібні випадки [перейменування топонімів, які мали російські назви] будуть вірно трактуватися", - сказав Путін.

У 2009 році в Росії була створена комісія з протидії "спробам фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії". Її сформували за указом Дмитра Медведєва, який займав у той час пост президента. У 2012 році комісію скасували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram