ГоловнаСвіт

Росія показала свідків "фальсифікації хіматаки" в Сирії

США, Британія і Франція, які відповіли на цю атаку ударом по Сирії, бойкотували брифінг.

Росія показала свідків "фальсифікації хіматаки" в Сирії
Фото: EPA/UPG

Росія і Сирія привезли у штаб-квартиру Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у Гаазі і показали публіці жителів сирійського міста Дума, які стверджують, що хімічної атаки на місто 7 квітня не було.

Російська служба Бі-бі-сі повідомляє, що США, Британія, Франція, які відповіли на цю атаку ударом по Сирії, бойкотували брифінг росіян і сирійців.

Більшість сирійців говорили на брифінгу, що вони - співробітники тієї самої лікарні в Думі, де знято відео, що нібито підтверджує отруєння людей і що в людей на відео не було жодних симптомів отруєння.

Йшлося про ролик, опублікований сирійською добровольчою організацією "Білі шоломи" незабаром після появи перших повідомлень про хімічну атаку. Цей ролик став однією з підстав для звинувачень військ Асада в черговому застосуванні хімічної зброї.

Усі співробітники лікарні, які виступали на брифінгу в четвер, з невеликими варіаціями говорили одне: крім великого числа поранених у боях і внаслідок обстрілів, у лікарню того дня потрапили люди, які надихалися диму і пилу. Коли їм надавали допомогу, хтось закричав про хімічну зброю, некваліфіковані помічники медиків почали поливати людей водою - і все це було знято і видано за відеозйомки вцілілих жертв хімічної атаки.

Активісти із Сирійської цивільної оборони ("Білі шоломи" - неофіційна назва організації) повідомляли, що до лікарень у Думі доправили понад 500 осіб із симптомами отруєння хімічною речовиною.

Начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Росії генерал-майор Ігор Кирилов сказав на брифінгу, що бомби-балони з газом, які нібито були знайдені на місці гаданих атак, були неушкодженими. За словами генерала, це і деякі інші обставини дозволяють йому стверджувати, що балони притягнули на місце, щоб інсценувати хімічну атаку.

Представник Росії при ОЗХЗ Олександр Шульгін і заступник представника Сирії в ОЗХЗ Хасан Абейд звинуватили у фальсифікації рятувальників із "Білих шоломів". Абейд назвав цю організацію терористами, фінансованими США і Британією, а Шульгін - горезвісними псевдогуманітаріями.

Члени "Білих шоломів" не приховують свого ставлення до режиму Асада, але завжди відкидають звинувачення в підтримці терористів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram