ГоловнаСвіт

Слідство США зацікавилося суперечкою Манафорта і Дерипаски через ТВ-проект в Україні

Російський бізнесмен передав $19 млн на телевізійний проект в Україні в 2007 році, який виявився провальним.

Слідство США зацікавилося суперечкою Манафорта і Дерипаски через ТВ-проект в Україні
Пол Манафорт
Фото: globallookpress.com

Спецпрокурор США Роберт Мюллер подав нові документи, які проливають світло на перебіг слідства у справі проти екс-керівника передвиборної кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта.

Про це повідомляє Business Insider.

З-поміж іншого в документах ідеться про зв'язок Манафорта та російського олігарха Олега Дерипаски.

У матеріалах прокурори повідомили, що, крім вилучених у будинку Манафорта документів, вони також переглянули його свідчення 2015 року у справі проти Дерипаски.

Представники російського бізнесмена в судовому позові, поданому на Кайманових островах в 2014 році, заявляли, що Манафорт зник після того, як Дерипаска передав йому і його бізнес-партнеру Річарду Гейтсу 19 млн доларів, щоб інвестувати в телевізійний проект в Україні в 2007 році, який виявився провальним.

Минулого року видання The Washington Post повідомило, що Манафорт надіслав листа колишньому російському розвідникові Костянтину Килимнику в квітні 2016 року, запропонувавши йому надавати "приватні брифінги" про кампанію Трампа. Ця пропозиція, ймовірно, була частиною зусиль Манафорта за рішенням фінансового спору з Дерипаскою.

Манафорт і Килимник зустрічалися в травні та серпні під час передвиборної кампанії США 2016 року.

Манафорт розповів, що на зустрічі 2 серпня 2016 року він з Килимником обговорювали кампанію Трампа і хакерські атаки на Демократичну партію. Водночас Килимник заявив, що вони не обговорювали кампанію, а говорили про "гарячі новини" і "несплачені податки".

Через кілька годин після зустрічі приватний літак, пов'язаний з Дерипаскою, приземлився в Нью-Джерсі поблизу місця зустрічі Манафорта і Килимника. Він полетів через 24 години.

У понеділок служба Мюллера подала три клопотання:

1. Проти запиту Манафорта на надання деталізованих звинувачень;

2. Проти запиту Манафорта про відхилення доказів, отриманих під час обшуку ФБР місця їх зберігання в Олександрії, штат Вірджинія, що належить його консультативній компанії Davis Manafort Partners, Inc.;

3. Проти запиту Манафорта відхилити докази, отримані в результаті обшуку його будинку в Олександрії в липні.

Головуючий суддя також дав зрозуміти, що обшуки ФБР будинку Манафорта і кімнати для зберігання можуть викликати сумніви, якщо на той час повноваження Мюллера не були окреслені відповідним чином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram