ГоловнаСвіт

Лідери Південної і Північної Кореї зустрінуться на кордоні

Кім Чен Ин стане першим за 65 років правителем КНДР, який ступив на землю Південної Кореї.

Лідери Південної і Північної Кореї зустрінуться на кордоні
Фото: Comments.UA

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін і лідер КНДР Кім Чен Ин зустрінуться на демаркаційній лінії між обома країнами.

Про це повідомляє агентство Yonhap із посиланням на адміністрацію південнокорейського президента.

Мун Чже Ін зустріне Кім Чен Ином 27 квітня о 10:30 за місцевим часом (03:30 за Києвом) і в супроводі почесної варти попрямують до прикордонного села Пханмунджом, де через годину розпочнуться переговори голів держав.

Тож переступивши демаркаційну лінію в демілітаризованій зоні, що розділяє обидві держави, Кім стане першим за 65 років правителем КНДР, який ступив на землю Південної Кореї.

Очікується, що сторони обговорять угоду про перемир'я, яка фактично чинна з часів закінчення Корейської війни 1950-53 років і яку мають замінити новим механізмом. Після закінчення зустрічі обидва політики виступлять зі спільною заявою. За даними Сеула, в історичній зустрічі візьме участь також сестра північнокорейського лідера Кім Е Чжон.

На кінець травня або початок червня запланована інша історична зустріч Кім Чен Ина - з президентом США Дональдом Трампом.

Після ескалації ситуації на Корейському півострові протягом 2017 року, спричиненої ракетними і ядерними випробуваннями КНДР, які завершили створення стратегічних сил Пхеньяна, на початку 2018 року північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявив про готовність до діалогу. Зокрема, було заявлено про підготовку двох самітів: міжкорейського і КНДР-США. Другий має пройти в травні або на початку червня, його порядком денним повинні стати переговори про можливе ядерне роззброєння КНДР в обмін на гарантії безпеки і зняття накладених ООН і окремими країнами санкцій.

Демонструючи волю до переговорного процесу, КНДР наприкінці квітня заявила про припинення ядерних випробувань. Основною розбіжністю в можливих переговорах є формат ядерного роззброєння: Пхеньян наполягає на поетапній денуклеаризації, Вашингтон і його союзники - на одномоментній, яка повинна завершитися в період від року до шести місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram