ГоловнаСвіт

У вірменському парламенті розпалася провладна коаліція

Опозиції тепер не вистачає семи голосів для обрання свого прем'єра.

У вірменському парламенті розпалася провладна коаліція
Фото: parliament.am

Партія "Дашнакцутюн", що входила на правах молодшого партнера Республіканської партії до складу провладної коаліції у Вірменії, оголосила про вихід з неї.

"Беручи до уваги ситуацію, що склалася, ми заявляємо про відмову від участі в політичній коаліції", - наводить РБК заяву партії. У документі наголошується, що парламент має обрати главою уряду людину, наділену довірою народу і здатну подолати політичну кризу та забезпечити умови для проведення дострокових парламентських виборів.

Згідно з Конституцією Вірменії, глава уряду, в руках якого після реформи 2015 року зосереджена практично вся влада в країні, обирається депутатами парламенту. Для обрання кандидату необхідно здобути просту більшість голосів від загального числа депутатів (53 зі 105).

Союз з "Дашнакцутюн" забезпечував Республіканській партії цілковитий контроль над Національним зборами Вірменії, разом партії контролювали 65 зі 105 місць у парламенті країни. Відмова "Дашнакцутюн" від продовження союзу не означає автоматичної втрати республіканцями контролю над парламентом, оскільки керівна партія мала в Національних зборах 58 місць, а "Дашнакцутюн" - тільки сім. Однак тепер її більшість стає крихкою - раніше в середу Емон Марукян, депутат від опозиційного альянсу "Єлк", лідер якого Нікол Пашинян претендує на те, щоб очолити на перехідний період уряд країни як "народний прем'єр", висловив упевненість у тому, що опозиція зможе здобути голоси, яких бракує, за рахунок "Дашнакцутюн" і перекинчиків з Республіканської партії.

До виходу "Дашнакцутюн" з провладної коаліції опозиція контролювала в Національних зборах тільки 40 місць (дев'ять - "Єлк" і ще 31 "Успішна Вірменія", керована одним з найбагатших людей країни Гагиком Царукяном) і для обрання свого кандидати в прем'єр-міністри їй не вистачало 13 голосів. Тепер не вистачає лише шести.

Увечері 25 квітня фракція "Єлк" оголосила про висунення Пашиняна кандидатом у прем'єр-міністри.

23 квітня призначений главою уряду екс-президент країни Серж Саргсян пішов у відставку на тлі десятиденних акцій протесту. Тимчасово виконувачем обов'язків прем'єр-міністра став Карен Карапетян, який обіймав посаду першого заступника Саргсяна.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram