ГоловнаСвіт

Скрипалів міг отруїти колишній агент ФСБ з позивним "Гордон", - The Mirror

Слідство дізналося про "Гордона" під час п'ятигодинного допиту перебіжчика Бориса Карпічкова.

Скрипалів міг отруїти колишній агент ФСБ з позивним "Гордон", - The Mirror
Фото: EPA/UPG

Контртерористична поліція Великобританії вважає, що до отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії може бути причетним колишній агент ФСБ з позивним Гордон. Йому 54 роки, і він використовував ім'я Михайло Савікіс і ще два псевдоніми. Про це в неділю, 22 квітня, повідомляє лондонська газета The Mirror з посиланням на інформовані джерела, передає DW

Як повідомляє видання, слідство дізналося про Гордона в результаті п'ятигодинного допиту в Лондоні перебіжчика, який служив у КДБ і ФСБ, Бориса Карпічкова. Карпічков показав, що він перетинався з Гордоном на початку 1990-х років. Тоді Карпічков був майором ФСБ у Латвії, а Гордон був його підлеглим.

"Він був дуже розумним, освіченим, честолюбним і нещадним. Він був красивим і привабливим і був здатний швидко завоювати довіру незнайомця", - охарактеризував Карпічков свого колишнього підлеглого.

За словами Карпічкова, Гордон знав прийоми джиу-джитсу, закінчив юрфак Ризького університету. Для прикриття Гордон позиціонував себе як успішний бізнесмен у сфері безпеки. В КДБ він мав звання капітана. Згідно зі свідченнями Карпічкова, Гордон входив у спеціальну шпигунську мережу, що спеціалізувалася на "мокрих справах", і вбив щонайменше одну людину: це був мафіозний бос, якого Гордон застрелив у 1990-ті роки.

Борис Карпічков вважає, що якщо Гордон причетний до отруєння Скрипалів, то він, завдяки своєму досвіду, можливо, очолював групу спеціальних операцій, залучену до виконання цього завдання.

Британська поліція, однак, вважає, що Гордон, імовірно, вже залишив Великобританію і повернувся в Росію, де він недосяжний для британського правосуддя. Слідство у Великобританії вважає, що за нападом на Скрипалів стоїть група з шести осіб.

Борис Карпічков втік з Росії 1998 року. За його словами, це сталося після того, як він відмовився виконати наказ про отруєння Гордона за те, що той передав латвійським спецслужбам інформацію про агентурну мережу ФСБ. Тікаючи з Росії, Карпічков прихопив дві валізи із секретними документами. У 2010 році він отримав громадянство Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram