ГоловнаСвіт

"Північний потік-2" економічно недоцільний, - посол України в ЄС

І служитиме "газовою зброєю" Кремля проти ЄС.

"Північний потік-2" економічно недоцільний, - посол України в ЄС
Топ чиновники европейский стран и президент России Дмитрий Медведев во время церемонии запуска газопровода «Северный поток», 08
Фото: EPA/UPG

Будівництво лобійованого Москвою газопроводу "Північний потік-2" становить небезпеку для Європи і економічно недоцільне.

Про це заявив представник України при Євросоюзі Микола Точицький в інтерв'ю брюссельському виданню

EurActiv.

"По-перше, я не бачу потреби в будівництві "Північного потоку-2". Країнам ЄС треба використовувати українську ГТС. Також у питанні безпеки це буде дуже ризиковано", - переконаний посол.

Він підкреслив, що українська система для транзиту російського газу забезпечує всі центральноєвропейські країни. "Північний потік-2" буде означати, що тільки "Газпром" і Німеччина матимуть можливість для прийняття рішень. Я не бачу жодної потреби і жодного інтересу в "Північному потоці-2", крім, можливо, для "Газпрому" і деяких німецьких компаній", - сказав дипломат.

Посол нагадав, як Росія використовує "газову зброю", як це сталося востаннє в березні.

Зі свого боку директор аналітичного центру «Європейські цінності» Якуб Янда (місто Прага) підкреслив в коментарі Укрінформу, що «Північний потік-2» спрямований на стратегічний шантаж і стратегічну корупцію в Європі.

«Північний потік-2 є засобом для майбутнього політичного та стратегічного шантажу, спрямованого Росією проти Європи. Ми вже бачили раніше, що Москва використовує енергетичну залежність як засіб для шантажу. І «Північний потік-2» тільки підвищить можливості для стратегічної корупції через російські гроші, спрямовані для деяких діючих європейських політиків, а також колишніх, як от Герхард Шредер», - зазначив чеський експерт.

Як зазначив Янда, «Північний потік-2» також буде «служити засобом для фінансування мафії Путіна».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram