ГоловнаСвіт

Російський хімік пояснив одужання Скрипалів звичкою мити руки

"Частину речовини вони змили, а решта не змогла вбити їх на 100%".

Російський хімік пояснив одужання Скрипалів звичкою мити руки
Фото: EPA/UPG

Російський хімік Володимир Угльов, який брав участь у розробці нервово-паралітичної отруйної речовини "Новачок", колишній співробітник філії ДержНДІОХТ у Шиханах, спростував інформацію про те, що ця отрута надзвичайно нестійка до впливу вологи.

Про це повідомляє РБК.

"Аж ніяк. Представники так званого «Новачка» дуже стійкі до водного і водноосновного гідролізу", - сказав Угльов.

За його словами, повністю "Новачок" водою знешкодити не можна, але, помивши руки перед їжею, Сергій Скрипаль і його дочка просто змили частину отрути. Той факт, що Скрипалі, незважаючи на отруєння, вижили, Угльов пояснив звичкою мити руки перед їжею.

"Просто, як усі нормальні люди, Скрипалі перед їжею миють руки з милом. А-234 - той самий бруд. Тож частину речовини вони змили, а решта не змогла вбити їх на 100%", - вважає Угльов.

"Поліцейський, швидше за все, отримав порогову інгаляційну (дозу) за рахунок високої інгаляційної токсичності А-234 або за рахунок шкірно-резорбтивного ураження, оскільки стикався з місцями на тілі та одязі Скрипалів, на яких були залишки речовини. Цілком навіть можливо, що обидва фактори ураження - і інгаляційний (через легені), і шкірно-резорбтивний - наклалися", - додав Угльов.

Раніше один з розробників "Новачка" Віл Мірзаянов розповів, що ця речовина має низку властивостей, які роблять його застосування в британському вологому кліматі безглуздим.

Нагадаємо, 4 березня Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в місті Солсбері. Як з'ясувалося, вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в СРСР. Британські спецслужби вважають, що отруту виготовили в Росії.

9 квітня Юлію Скрипаль виписали з лікарні і доправили в безпечне місце. Її батько, як і раніше, перебуває в клініці.

12 квітня Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів. Російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" виготовляли у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також у МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

Отруєння призвело до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Великобританія поклала відповідальність за злочин на Москву. Союзники Лондона по ЄС і НАТО підтримали цю позицію. Близько трьох десятків країн оголосили про висилання російських дипломатів на знак солідарності з Британією, Росія відповіла дзеркальними заходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram