ГоловнаСвіт

Росія звинуватила Британію в інсценуванні хіматаки у Сирії

Москва також "не виключає участі у цьому Вашингтона".

Росія звинуватила Британію в інсценуванні хіматаки у Сирії
Постпред РФ при ОЗХО Александр Шульгин
Фото: eadaily.com/ru

Постійний представник Росії в Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Олександр Шульгін заявив, що Москва звинуватила британські спецслужби в інсценуванні хімічної атаки в сирійській Думі.

Про це повідомляє РИА Новости.

За його словами, в Росії також не виключають участі у цьому Вашингтона.

"У нас є не просто "високий ступінь впевненості", як це заявляють під копірку наші західні партнери, а є неспростовні докази того, що ніякого інциденту 7 квітня в Думі не було і що все це спланована провокація спецслужб Великобританії, можливо, за участю своїх старших союзників з Вашингтона", - сказав російський дипломат на спеціальному засіданні виконавчої ради ОЗХЗ в Гаазі.

За його словами, метою провокації було "ввести в оману світову спільноту і виправдати агресію проти Сирії".

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважають останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Союз медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої жертвами стали не менш ніж 150 осіб. Глава UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однією з найжахливіших" в історії Сирії.

Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Франція та низка інших країн у зв'язку з цим скликали екстрене засідання Ради Безпеки ООН. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада і накинувся з критикою на президента РФ Володимира Путіна та іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

14 квітня США, Великобританія і Франція завдали кілька ударів по об'єктах сирійської хімічної програми. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром в Меззе і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзе і Джамрайє під Дамаском, а також імовірна база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram