ГоловнаСвіт

Трамп розглядав удар по російських силах ППО в Сирії

Голова Пентагону Джеймс Меттіс відрадив президента від радикального кроку.

Трамп розглядав удар по російських силах ППО в Сирії
Фото: EPA/UPG

У Білому домі обговорювали три варіанти удару по Сирії, і один з них полягав в атаці на російські об'єкти в країні. При цьому президент США Дональд Трамп пропонував своїм радникам розглянути цю можливість.

Газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, розповіла про те, як у Білому домі приймалося рішення про удар по Сирії.

За інформацією газети, голова Пентагону Джеймс Меттіс представив Білому дому три варіанти військової операції в Сирії. Найбільш консервативний варіант передбачав удар по об'єктах, пов'язаних із сирійською програмою розробки хімічної зброї. Другий варіант передбачав удар по більшій кількості цілей, у тому числі по командних пунктах сирійської армії і по можливих центрах розробки хімічної зброї. Найрадикальніша пропозиція могла включати удари по російських ППО в Сирії з метою підриву військового потенціалу режиму Башара Асада.

Трамп погодився на гібридний варіант удару: по сирійських хімічних об'єктах було випущено понад 100 крилатих ракет, пише WSJ, які завдали "значної шкоди" сирійській хімічній програмі.

Причому президент США пропонував своїй команді радників з національної безпеки розглянути можливість удару по російських і іранських цілях у Сирії, якщо це буде необхідно для ураження сирійської військової техніки. Однак Меттіс виступив проти такого сценарію, пише газета, посилаючись на джерела. Він вважав, що удари у відповідь Москви і Тегерана можуть бути небезпечними.

США, Франція і Великобританія завдали удару по Сирії вранці 14 квітня. Ціллю атаки стали три об'єкти, що пов'язані із сирійською хімічною програмою. За словами Трампа, було уражено науковий центр, який розробляв хімзброю, а також склад, де зберігали заборонені речовини і прекурсори. В операції брала участь авіація Британії і Франції, крилаті ракети запускали з американських кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram