ГоловнаСвіт

Рада Безпеки ООН відхилила російську резолюцію із засудженням удару по Сирії

"Проти" проголосувала половина членів РБ ООН.

Рада Безпеки ООН відхилила російську резолюцію із засудженням удару по Сирії
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки ООН у суботу, 14 квітня, провела екстрене засідання, присвячене ракетному удару по Сирії, якого завдали збройні сил США, Великобританії та Франції раніше цього дня.

Засідання було скликане на вимогу Росії, яка назвала ракетний удар "актом агресії" і закликала засудити його.

Однак після тривалих дебатів проект резолюції, підготовлений російськими дипломатами, був відхилений.

За нього проголосували лише три члени Радбезу при восьми голосах "проти" і чотирьох "утрималися".

На цей момент у Радбез входять Великобританія, Китай, Росія, США, Франція (постійні члени), Кот-д'Івуар, Екваторіальна Гвінея, Ефіопія, Кувейт, Казахстан, Перу, Болівія, Швеція, Нідерланди і Польща.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважали останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада й накинувся із критикою на президента Росії Володимира Путіна й іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

Вранці 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали кількох ударів по об'єктах сирійської хімічної програми. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром у Меззі і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзі і Джамраї під Дамаском, а також, імовірно, база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Президент США Дональд Трамп у зверненні до нації оголосив, що метою ударів стало запобігання використанню Дамаском хімічної зброї й пообіцяв, що американо-франко-британська коаліція буде і надалі докладати до цього всіх військових, економічних і дипломатичних зусиль. Він також закликав Росію та Іран відмовитися від підтримки Асада і висловив надію на налагодження відносин з цими двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram