ГоловнаСвіт

Китай, Білорусь та Іран засудили дії США і союзників у Сирії

Іран попередив про негативні наслідки атак по сирійській території "для всього регіону і світу".

Китай, Білорусь та Іран засудили дії США і союзників у Сирії
США использовали для атаки боевые корабли
Фото: EPA\UPG

Міністерства закордонних справ Китаю, Білорусі та Ірану заявили, що засуджують атаку США, Франції і Великобританії на хімічні об'єкти у Сирії. Так, прес-секретар міністерства Хуа Чунінг заявила, що Китай послідовно виступає проти застосування сили в міжнародних відносинах і що будь-які військові дії, які обійшли Раду Безпеки ООН, порушують принципи і основні норми міжнародного права. Про це інформує Reuters.

Чунінг вважає політичне врегулювання єдиним способом вирішення сирійського питання і закликав до повного, справедливого і об'єктивного розслідування хімічних атак.

Білорусь також рішуче засуджує удари по території Сирії. Про це йдеться в заяві МЗС країни.

"Тим самим ситуація в Сирії фактично перетворюється на міждержавний збройний конфлікт, який загрожує подальшою неконтрольованою ескалацією, що виходить за рамки регіону", - наголошується в заяві.

Білорусь закликає всі залучені сторони негайно припинити застосування військової сили проти інших держав і шукати шляхи врегулювання конфліктів мирними засобами, за столом переговорів.

"Застосування заборонених видів зброї масового ураження не повинно залишатися без наслідків. Проте відповідні кроки повинні базуватися на однозначних і перевірених фактах і здійснюватися у суворій відповідності з нормами міжнародного права. Жоден з цих критеріїв не був дотриманий тими, хто сьогодні завдав удару по Сирії", - заявили в білоруському відомстві.

Тим часом в МЗС Ірану засудили удари по Сирії, заявивши, що такі дії є грубим порушенням міжнародних прав і територіальної цілісності Сирії, передає Коммерсант.

Іран виступає проти використання хімічної зброї, але і ракетний удар вважає "неприйнятним".

В іранському зовнішньополітичному відомстві також попередили про негативні наслідки атак по сирійській території "для всього регіону і світу". Водночас, на думку МЗС Ірану, відповідальність за них США і їх союзники повинні взяти на себе.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 14 квітня, США, Франція і велика Британія завдали удару по об'єктах Асада в Сирії.

Пентагон заявив, що удари в Сирії були завдані по трьох цілях, пов'язаних із сирійської програмою створення хімічної зброї. Цілями стали науково-дослідний центр, сховище хімічних речовин та командний пункт - всі вони розташовані в Дамаску і Хомсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram