ГоловнаСвіт

У Румунії почали кримінальну справу проти колишніх керівників країни за злочини проти людяності

Розслідування почали після згоди нинішнього глави держави.

Президент Румунії Клаус Йоганніс дав згоду на початок кримінального розслідування стосовно колишніх керівників країни. Про це йдеться у повідомленні на сайті глави держави, передає Європравда.

Розслідування стосується екс-президента країни Йона Ілієску, колишнього прем'єр-міністра Петра Романа і колишнього віце-прем'єра Джелу-Войкана Войкулеску.

"Президент Румунії Йоганніс передав у п'ятницю, 13 квітня, міністру юстиції заяву про початок кримінального переслідування стосовно Йона Ілієску, Петра Романа і Джелу-Войкана Войкулеску - фігурантів кримінальної справи... пов'язаної із вчиненням злочинів проти людяності", - йдеться в повідомленні.

Згідно з матеріалами слідства, влітку 1990 року Ілієску, Роман і Войкулеску дали згоду на використання збройних сил країни для придушення масових акцій протесту шахтарів.

В результаті зіткнень між маніфестантами і військовослужбовцями чотири людини загинули, а близько 1,5 тисячі протестувальників отримали травми і вогнепальні поранення.

Розслідування у цій кримінальній справі було зупинено, однак 2015 року, за рекомендацією Європейського суду з прав людини, його відновили.

Ілієску був президентом Румунії в 1990-1996 роках, а також 2000-2004 роках.

Нагадаємо, раніше Румунія приєдналася до країн, що не визнали голосування в Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram