ГоловнаСвіт

США не попереджали Росію про атаку

"Ми спеціально обрали ті цілі, щоб уникнути ризику залучити російські сили".

США не попереджали Росію про атаку
Небо над Дамаском в ночь атаки
Фото: EPA\UPG

Росія не була попереджена про завдання удару по об'єктах у Сирії, однак американські військові використовували звичайні канали, щоб уникнути ескалації, передає Голос Америки.

Військове командування США використовувало так звану "деконфліктну" лінію зв'язку з російською стороною у п'ятницю, напередодні початку операції проти Сирії, але не розкрило, які саме об'єкти стануть мішенню для ударів сил коаліції.

"Ми спеціально обрали ці цілі, щоб уникнути ризику залучити російські сили, і ми використовували наші звичайні "деконфліктні" канали, які були активні увесь тиждень, для того, щоб вирішити проблеми у повітряному просторі, - повідомив на брифінгу в Пентагоні глава Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд. - У нас не було будь-якої координації з росіянами щодо ударів, і ми не попереджали їх заздалегідь".

Заява генерала Данфорда стала ще одним свідченням серйозного загострення двосторонніх відносин між Вашингтоном і Москвою, зазначає видання. Минулого року 7 квітня 2017-го, за кілька годин до завдання ракетного удару по авіабазі урядових ВПС у Сирії, військове командування США заздалегідь попередило російську сторону про майбутню атаку.

США і Росія організували так звану "деконфліктну" лінію зв'язку у жовтні 2015 року для того, щоб запобігти можливим зіткненням військових підрозділів двох країн, які нерідко діють в одних і тих же районах.

Цього разу жодних попереджень не було, неодноразово наголосив генерал Данфорд: "Ми не погоджували мети або будь-яке планування з росіянами".

За його словами, російська сторона нічого не запідозрила заздалегідь.

У ніч на суботу, 14 квітня, США, Франція і Великобританія завдали військових ударів у Сирії у відповідь на застосування президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб. У Дамаску сталася серія вибухів відразу після екстреної заяви президента США Дональда Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram