ГоловнаСвіт

США, Британія і Франція завдали ударів по об'єктах, пов'язаних з хіматакою в Сирії

Трамп поклав провину за дії режиму Асада на Росію.

США, Британія і Франція завдали ударів по об'єктах, пов'язаних з хіматакою в Сирії
США использовали для атаки боевые корабли и самолеты
Фото: EPA\UPG

США, Франція і Великобританія завдали військових ударів у Сирії у відповідь на застосування президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

У Дамаску сталася серія вибухів одразу після заяви президента США Дональда Трампа про початок ударів по Сирії, передає Reuters.

У ніч на суботу, 14 квітня, президент США Дональд Трамп виступив з екстреною заявою.

"Нещодавно я наказав Збройним силам Сполучених Штатів завдавати точних ударів по цілях, пов'язаних з хімічною зброєю сирійського диктатора Башара Асада. Об'єднана американська, британська і французька відповідь на ці жорстокості (режиму Башара Асада) включатиме всі інструменти національної могутності: військові, економічні та дипломатичні", - сказав президент США.

Трамп підкреслив, що США продовжать діяти до того часу, поки Сирія не припинить використовувати хімічну зброю.

Говорячи про дії режиму Башара Асада, Трамп заявив: "Це не дії людини - це злочини чудовиська". Водночас він підкреслив, що Сполучені Штати не мають наміру намагатися отримати постійну присутність у Сирії.

Як пояснив президент, США "не здатні очистити світ від зла або діяти скрізь, де править тиранія". Він додав: "ми спробуємо зробити (Близький Схід) кращим, але це неспокійне місце. США будуть партнером і другом. Але майбутнє регіону - в руках його жителів". Трамп поклав провину за дії режиму Асада на Росію, передає Голос Америки. Він підкреслив, що Москва повинна зробити вибір: продовжувати діяти так, як вона діє сьогодні ("йти вниз темним шляхом"), або приєднатися до сім'ї цивілізованих націй. Президент США нагадав, що у 2013 році Росія обіцяла, що Сирія позбавиться від своїх запасів хімічної зброї.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей розпорядилася, щоб британські війська завдали ударів, щоб зменшити можливості сирійського режиму використовувати хімічну зброю.

"Ми не можемо допустити, щоб використання хімічної зброї стало нормою в Сирії, на вулицях Сполученого Королівства або будь-де у світі", - підкреслила британський прем'єр.

Reuters із посиланням на Міністерство оборони Великобританії повідомило, що крилаті ракети були використані проти військового об'єкта за 15 миль на захід від Хомса, який, як вважають, є місцем виробництва елементів хімічної зброї.

Президент Франції Еммануель Макрон теж віддав наказ завдати ударів по Сирії. У своїй заяві президент Франції повідомив, що застосування хімзброї 7 квітня у Думі стало "тотальним порушенням" міжнародних законів і резолюцій Ради безпеки ООН. Еммануель Макрон підкреслив, що ще минулого року Париж офіційно попередив світову спільноту, що будь-яке застосування хімічної зброї в Сирії стане для влади Франції "червоною рискою", і нова атака змусила владу трьох держав віддати наказ про початок військової акції.

Водночас Париж не має наміру відмовлятися і від дипломатичних зусиль.

"Починаючи від сьогодні, Франція та її партнери відновлять наші зусилля в ООН для того, щоб дозволити створити міжнародний механізм, притягнути до відповідальності... сирійський режим", - йдеться у документі.

Сирія заявила, що для оборони країни залучені системи ППО. Трохи пізніше, державне ТБ Сирії повідомило, що поблизу Дамаска збито 13 ракет.

У Дамаску уражено будівлю дослідного центру, який імовірно займався розробками хімічної зброї. Цілями атак стали військові бази Збройних сил Сирії в різних провінціях країни.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважають останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Союз медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої жертвами стали не менш ніж 150 осіб. Глава UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однією із найжахливіших" в історії Сирії.

Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Франція та низка інших країн у зв'язку з цим скликали екстрене засідання Ради Безпеки ООН.

У понеділок президент США Дональд Трамп заявив, що протягом 48 годин ухвалить рішення про те, чи завдати військового удару по Сирії у відповідь на повідомлення про застосування хімічної зброї. Однак після закінчення цього терміну Трамп повідомив, що рішення наразі не ухвалене.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram