ГоловнаСвіт

Колишнього власника ФК "Портсмут" і українського Конверсбанку заарештували в Росії

Антонова затримали напередодні в підмосковному елітному селищі Ніколіна Гора й етапували в Петербург.

Колишнього власника ФК "Портсмут" і українського Конверсбанку заарештували в Росії
Фото: EPA/UPG

Колишній акціонер низки банків у Росії і Латвії та екс-власник англійського футбольного клубу "Портсмут" Володимира Антонова заарештували у справі про шахрайське виведення 150 млн рублів ($2,4 млн) з банку "Радянський", який збанкрутував у 2015 році.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Антонова затримали напередодні в підмосковному елітному селищі Ніколіна Гора і етапували в Петербург, де в п'ятницю суд призначив йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою як мінімум на один місяць і 8 днів.

У кінці березня Генпрокуратура Литви направила в Генпрокуратуру Росії запит про надання правової допомоги в розслідуванні справи стосовно власників банку Snoras Раймондаса Баранаускаса і Володимира Антонова. П'ятий за величиною литовський банк Snoras в 2011 році був націоналізований, діра в ньому і його латвійському філії перевищила $1,5 млрд. Вільнюс підозрював, що банкіри ховаються на території Росії, і просив Генпрокуратуру Росії опитати їх і пред'явити їм звинувачення литовській сторони. У Генпрокуратурі Литви нагадували, що виписаний європейський ордер на арешт Антонова і Баранаускаса.

У 2000-х Володимир Антонов контролював низку банків, для управління активами підприємця в 2004 році була створена "Конверс груп". У Росії він був співвласником Інвестбанку, в Україні - КонверсБанку, який пізніше  перейменували в CityCommerce Bank, а згодом він збанкрутував.

Антонов і його партнери володіли британським футбольним клубом "Портсмут" і компанією North One Sport - глобальним промоутером чемпіонату світу з ралі, а також низкою інших спортивних активів в різних країнах світу. Структури Антонова також володіли пакетом акцій медіаконцерну Lietuvos rytas і контрольним пакетом латвійського видавничого дому "Телеграф".

Крім того Антонову належали англійський виробник спортивних позашляховиків Bowler і частка в виробника спортивних автомобілів Spyker Cars N.V. Довгий час Антонов намагався купити шведського автовиробника Saab, в результаті його придбав Spyker, але заради цього банкіру довелося вийти з числа акціонерів компанії.

У березні 2018 року російська поліція провела масові рейди в квартирах колишніх керівників банку "Радянський". В обшуках брали участь близько стао поліцейських. Кримінальна справа стосується незаконного виведення капіталів банку на суму до 1 млрд рублів.

Слідство стверджує, що Володимир Антонов був пов'язаний з менеджерами "Радянського", які прямо перед введенням зовнішнього управління видали кредит в 150 млн рублів підставній фірмі, свідомо знаючи, що його не буде повернуто. Гроші були переведені на рахунки підконтрольних Антонову юридичних осіб, заявив слідчий у Виборзькому суді Петербурга.

Узявши до уваги аргументи слідства, а також твердження поліції, що у Антонова виявлено підроблений литовський паспорт на інше ім'я, суд прийняв рішення про арешт. Захист банкіра просив випустити його під заставу в 10 млн рублів, а сам Антонов заявляв, що в будь-якому випадку не може виїхати з Росії, оскільки Інтерпол як і раніше шукає його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram