ГоловнаСвіт

Творець "Новачка": застосовувати цю речовину в умовах вологості міг тільки ідіот

Учений пояснив, чому Скрипалі не загинули після отруєння.

Творець "Новачка": застосовувати цю речовину в умовах вологості міг тільки ідіот
Вил Мирзаянов
Фото: vilmirzayanov.blogspot.ru

Російський хімік Віл Мірзаянов, якого вважають одним з розробників отруйної речовини "Новачок", використаної для отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, пояснив, чому потерпілі не загинули після отруєння.

Про це він розповів в інтерв'ю російському "Коммерсанту".

За його словами, ця речовина має низку властивостей, які роблять її застосування в британському кліматі безглуздим.

"Я вам скажу, чому Скрипалі не загинули і люди навколо теж не особливо постраждали. Вони поїхали в ресторан, за їх відсутності ручку дверей намастили сумішшю А-234 в желе. Річ у тому, що, коли намастили, почалася реакція гідролізу - реакція речовини з водою миттєво починається. І за цей час концентрація речовини встигла впасти принаймні в кілька разів. І тому вони отримали дозу, але не летальну, тому що розрахункова концентрація впала... Ось моя відповідь тим, хто каже, що якби це був «Новачок», то жертв було б більше, а Скрипалі загинули б. Цю речовину в цих умовах застосовувати міг тільки ідіот, який нічого не знає про хімічні властивості «Новачка». Якщо його кинути у воду, через кілька годин там слідів навіть не буде, розумієте? У воді розкладається миттєво", - сказав Мірзаянов.

За його словами, недолік цієї серії "Новачків" у тому, що вони мають високу гідровразливість і можуть бути стійкими тільки в умовах відсутності вологості.

"Речовину застосували в Англії 4 березня, де стояв туман - крапельки води в повітрі. Тільки ідіоту може спасти така думка - це була велика помилка... Вони не знали фізико-хімічних властивостей цієї речовини. Цю речовину можна застосовувати, тільки коли повітря сухе, тільки в цих умовах. Випробовують цю речовину де? У Шиханах на полігоні, де сухе повітря. Ще в Нукусі - там узагалі дощів немає", - зазначив учений.

Нагадаємо, 4 березня Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними в місті Солсбері. Як з'ясувалося, потерпілих отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", розробленою в СРСР. Британські спецслужби вважають, що отрута була виготовлена в Росії.

9 квітня Юлію Скрипаль виписали з лікарні і доправили в безпечне місце. Її батько, як і раніше, перебуває в клініці Солсбері.

12 квітня Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів.

Отруєння призвело до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Великобританія поклала відповідальність за злочин на Москву. Союзники Лондона по ЄС і НАТО підтримали цю позицію. Близько трьох десятків країн оголосили про висилання російських дипломатів на знак солідарності з Британією, Росія відповіла дзеркальними заходами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram