ГоловнаСвіт

Данія дозволить "Північний потік-2" під гарантію транзиту газу через Україну

"У зв'язку з цим українське питання має вирішальне значення".

Данія дозволить "Північний потік-2" під гарантію транзиту газу через Україну
Фото: EPA/UPG

Данія вирішила пов'язати дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" з гарантіями Росії на продовження транзиту газу в Європу через Україну, повідомляє Німецька хвиля.

"У зв'язку з цим українське питання має вирішальне значення", - заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Лекке Расмуссен у четвер, 12 квітня, в Берліні після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

Расмуссен нагадав, що уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни. Датські закони вимагають, щоб уряд, ухвалюючи рішення, "враховував геополітичні рамкові умови". Цей аспект зараз вивчає міністерство закордонних справ Данії.

Зрозуміло, що у випадку з "Північним потоком-2" мова йде не тільки про комерційний проект, але й про політику, сказав данський прем'єр. Його будівництво стосується не тільки Данії, тому, за словами Расмуссена, він радий, що канцлер Меркель 10 квітня зробила недвозначну заяву щодо цієї теми.

У понеділок за підсумками зустрічі з українським президентом Петром Порошенком Меркель заявила, що реалізація проекту газопроводу "Північний потік-2" можлива тільки за умови, що Україна продовжить відігравати роль країни-транзитера під час постачання російського газу в Європу. За її словами, під час оцінки проекту необхідно враховувати і "політичні чинники".

Нагадаємо, Німеччина вже видала всі дозволи на будівництво газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря. Потрібні ще дозволи від Фінляндії, Данії та Швеції.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Петро Порошенко назвав газопровід "Північний потік-2" політичним хабарем за лояльність до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram