ГоловнаСвіт

Місія ОЗХЗ почне роботу в Сирії у суботу

США продовжують збирати докази застосування хімзброї в Думі.

Місія ОЗХЗ почне роботу в Сирії у суботу
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони США Джеймс Меттіс переконаний у факті хімічної атаки в сирійському місті Дума 7 квітня, водночас він підкреслив, що Сполучені Штати як і раніше збирають докази того, що ця атака була, і що відповідальність за неї несе режим сирійського президента Башара Асада.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

На слуханнях у Конгресі Меттіс зазначив, що США і їх союзники ще не ухвалили рішення про те, чи вони будуть завдавати ударів по Сирії. Він дав зрозуміти, що стосовно цього є два міркування, які ускладнюють планування - це військова загроза після можливого удару по Сирії, де перебувають російські військові, а також прагнення уникнути загибелі мирного населення в результаті ударів.

Міністр оборони повідомив, що на місце імовірної хіматаки повинні якнайшвидше прибути міжнародні експерти. Організація із забороні хімічної зброї у четвер підтвердила, що її експерти їдуть в Сирію і готові вже в суботу приступити до роботи.

Сирійська влада і Росія пообіцяли сприяння.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважають останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Союз медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої, жертвами стали не менш ніж 150 осіб. Глава UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однією з найжахливіших" в історії Сирії.

Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Франція та низка інших країн у зв'язку з цим скликали екстрене засідання Ради Безпеки ООН. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада і накинувся з критикою на президента Росії Володимира Путіна та іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

У понеділок Трамп заявив, що протягом 48 годин ухвалить рішення про те, чи завдати військового удару по Сирії у відповідь на повідомлення про застосування хімічної зброї під Дамаском. Однак після закінчення цього терміну Трамп повідомив, що рішення наразі не ухвалене.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram