ГоловнаСвіт

Під санкції США потрапив банк, який проводить розрахунки між Сирією і Росією

Офіційна причина санкцій - зв'язок з "Рособоронэкспортом".

Під санкції США потрапив банк, який проводить розрахунки між Сирією і Росією
Фото: EPA/UPG

Минулого тижня під американські санкції потрапив банк "Российская финансовая корпорация" (РФК). Видання The Bell пише, що це головний банк для проведення розрахунків між Сирією і Росією.

Офіційно американське уряд обґрунтував включення банку РФК у санкційні списки тим, що він належить "Рособоронэкспорту", який за десятиліття поставив у Сирію зброї на мільярди доларів, а також надавав матеріальну, фінансову та технологічну підтримку уряду країни.

Один зі співрозмовників видання з-поміж бізнесменів, які працювали в Сирії, заявив, що не знає про існування інших банків для операцій із цією країною.

"Логічно, що інші держбанки цієї токсичності позбавлені - операції із Сирією для будь-якого з них могли закінчитися посиленням санкцій", - прокоментував викладач кафедри міжнародного права МДУ Сергій Гландін.

Продовжувати працювати з Сирією раніше збиралися ще два російські банки (Темпбанк і Русский международный банк), проте Центробанк РФ відкликав ліцензії в обох фінансових організацій.

Нагадаємо, 6 квітня Сполучені Штати Америки ввели санкції проти росіян з так званого "кремлівського списку": російських бізнесменів і чиновників, наближених до президента РФ Володимира Путіна. Серед 24 осіб, які потрапили під санкції, опинилися, зокрема, Олег Дерипаска, Сулейман Керімов, Ігор Ротенберг, Віктор Вексельберг, Олексій Міллер, Кирило Шамалов, Андрій Костін, Сергій Фурсенко, Михайло Фрадков, Микола Патрушев та інші. Також санкції стосуються низки відомих компаній, таких як "Группа ГАЗ", "Базовый элемент", агрохолдинг "Кубань", "Газпром бурение", "Ренова", "Рособоронэксорт", "Русал".

Фізичних і юридичних осіб включено в список SDN, що передбачає блокування активів і заборону на здійснення прямих чи непрямих угод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram