ГоловнаСвіт

50 найбагатших росіян через санкції втратили майже $ 12 млрд

Дерипаска втратив більше від усіх.

50 найбагатших росіян через санкції втратили майже $ 12 млрд
Фото: EPA/UPG

Нові американські санкції спровокували обвал російського фондового ринку та серйозне скорочення капіталів найбагатших людей Росії, пише  РБК з посиланням на рейтинг мільярдерів від Forbes. Сукупні статки 50 найбагатших людей Росії за день скоротилася більше ніж на $ 11,7 млрд.

Лідером з  утрат виявився Олег Дерипаска, чий статок на тлі різкого зменшення вартості паперів Rusal та En+ Group скоротився майже на чверть, або на $ 1,3 млрд. Ті самі $ 1,3 млрд утратив і основний власник "Норильського нікелю" (ціна акцій 9 квітня впала більше ніж на 15%) Володимир Потанін, якого на відміну від Дерипаски поки що не занесли до списку санкцій.

Віктор Вексельберг утратив $ 908 млн, а Сулейман Керімов - $ 813 млн. Ще двоє фігурантів санкційного документа втратили наразі помітно менше. Андрій Скоч, за підрахунками Forbes, став біднішим на $ 106 млн, Володимир Богданов - на $ 47 млн. А на капіталах Ігоря Ротенберга і Кирила Шамалова падіння фондового ринку 9 квітня, на думку Forbes, не позначилося зовсім.

Великих утрати через обвал фондового ринку 9 квітня, за підрахунками Forbes, зазнали також Леонід Міхельсон (мінус $ 755 млн), Геннадій Тимченко (мінус $ 716 млн), Володимир Лісін (мінус $ 578 млн), Роман Абрамович (мінус $ 534 млн), Вагіт Алекперов (мінус $ 519 млн) та Олексій Мордашов (мінус $ 489 млн).

Нагадаємо, 6 квітня Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти росіян з так званого "кремлівського списку", російських бізнесменів і чиновників, наближених до президента РФ Володимира Путіна. Серед осіб, що потрапили під санкції, опинися 24 росіяни, зокрема Олег Дерипаска, Сулейман Керімов, Ігор Ротенберг, Віктор Вексельберг, Олексій Міллер, Кирило Шамалов, Андрій Костін, Сергій Фурсенко, Михайло Фрадков, Микола Патрушев та інші. Також санкції стосуються низки відомих компаній, як-от "Група ГАЗ", "Базовий елемент", агрохолдинг "Кубань", "Газпром буріння", "Ренова", "Рособоронексорт", "Русал".

Фізичні та юридичні особи були занесені до списку SDN, що передбачає блокування активів і заборону на укладання прямих чи непрямих угод.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram